Boko Haram lideri Şekau'nun IŞİD ile çatışmalarda öldüğü doğru mu?

Boko Haram lideri Şekau'nun IŞİD ile çatışmalarda öldüğü doğru mu?

Nijerya'da faaliyet gösteren Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau'nun, IŞİD ile yaşanan çatışmalarda öldüğüne dair iddialar soruşturuluyor.

Nijerya'da faaliyet gösteren Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau'nun, IŞİD ile yaşanan çatışmalarda öldüğüne dair iddialar soruşturuluyor.

Nijerya Ordu Sözcüsü Muhammed Yerima tarafından yapılan açıklamada, Şekau'nun ölümüne dair iddialar olduğu, ordunun bu iddialar hakkında araştırma yürüttüğü ifade edildi.

Yerima, bu olaya dair kesin bir kanıt görürlerse iddianın doğrulanabileceğini kaydetti.

2009 yılında Boko Haram'ın başına geçmesinden bu yana Şekau'nun öldüğüne dair birçok iddia ortaya atıldı.

Şekau'ya dair iddialar

Şekau'nun, geçtiğimiz gün IŞİD ile yaşanan çatışmalarda öldüğü iddia edilmişti.

Nijeryalı araştırma kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Şekau, Çarşamba akşam saatlerinde Boko Haram'ın kalelerinden sayılan Sambisa Ormanı'na IŞİD'in düzenlediği saldırıda öldürüldü.

"Patlayıcı yeleğini infilak ettirdi"

Aktarılan bilgilere göre IŞİD mensupları Sambisa Ormanı'nda Boko Haram'a ait merkezleri kontrol altına aldı.

Şekau'nun güçleri kuşatılırken, Şekau müzakere yapmayı kabul etti. Saatlerce sürdüğü ifade edilen görüşmelerde IŞİD, Şekau'nun gücünü bırakmasını ve IŞİD'e tamamen katılmasını şart koştu. Şekau'nun görüşmelerde uzlaşıya varılamaması sonrasına üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirdiği iddia edildi. Olayda IŞİD'in lider isimlerinin yanı sıra Şekau'nun da öldüğü öne sürüldü.

Şekau'nun öldüğüne dair iddialar ile ilgili henüz IŞİD, Boko Haram ve diğer bağımsız kaynaklar açıklama yapmış değil.

Daha önce, 2009 yılından bu yana Boko Haram'ın başında bulunan Şekau'nun öldüğüne dair birçok iddia ortaya atılmıştı.

Boko Haram-IŞİD çatışmaları

2015 yılında IŞİD'e bağlılık yemini eden Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'nun, yaklaşık bir yıl sonra örgütten azledilmesinin ardından bölgedeki yeni IŞİD yapılanması ve Şekau'nun grubu arasında çatışmalar başlamıştı.

Daha önce bölgede iki taraf arasında oldukça gerilimli süreçlerin yaşandığı ifade ediliyordu. 

Yerel kaynaklara dayandırılan haberlerde, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki bölgede IŞİD ile Boko Haram'a bağlı gruplar arasında yaşanan çatışmada iki taraftan onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı aktarılıyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.