Bolton: Uluslararası Adalet Divanı etkisiz ve politize

Bolton: Uluslararası Adalet Divanı etkisiz ve politize

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların bir kısmının kaldırılmasına hükmeden Uluslararası Adalet Divanı'nın etkisiz ve politize olduğunu öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik danışmanı John Bolton, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nı 'etkisiz ve politize' olmakla suçladı. Mahkemenin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların bir kısmının kaldırılması gerektiğine hükmetmesinin ardından konuşan Bolton, ülkesinin tutucu kararlara boyun eğmemek için adım atacağını dile getirdi.

ABD'nin imza attığı bağlayılıcığı olan tüm uluslararası benzer anlaşmaların gözden geçirileceğini belirten Bolton, 1961 tarihli ve devletler arası diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Konvansiyonu'nun, Uluslararası Adalet Divanı'na taşınmasına olanak sağlayan "Ek Protokol" bölümünden de çekildiklerini ilan etti. Bolton ayrıca İran'ın söz konusu mahkemenin kararlarını suistimal ettiğini dile getirdi.

Bolton, bu kararın da ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması sonrası Filistin'in ABD'ye dava açması sonrası alındığının ve asıl anlaşma olan Viyana Konvansiyonu'nda imzacı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

ABD ve İran'ın üyesi olduğu Uluslararası Adalet Divanı Washington'un Tahran'a yönelik yaptırımlarının askıya alınmasıyla ilgili İran'ın tedbir talebini kabul etmişti. Mahkeme oy birliğiyle ABD'nin İran'a "ilaç ve tıbbi malzeme, gıda ve tarımsal ürünler ile uçak parçaları” ithal edilmesinin önündeki bütün engelleri kaldırması yönünde karar aldığını açıklamıştı.

Mahkeme, temel insani ihtiyaçlara yaptırım uygulanmasının İran'da yaşayan vatandaşların yaşantılarına sağlık açısından ciddi zararlar verebileceğini ve uçak yedek parçalarına ambargo uygulanmasının insan güvenliğini büyük riske sokacağını belirtmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.