Borsa İstanbul tedbirlerle açıldı

Borsa İstanbul tedbirlerle açıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geç kapatıldığı için tepkilere neden olan Borsa İstanbul'da (BIST 100) bugün yeniden işlemler başladı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 5,86 artışla 4.769,15 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 263,81 puan ve yüzde 5,86 değer kazanarak 4.769,15 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 6,53 ve holding endeksi yüzde 5,06 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,64'le kimya, petrol, plastik, en çok kaybettiren yüzde 3,76'yla spor oldu.

Hükümet bugün endekste ciddi bir hareket olmaması için bazı önlemler aldı.

Buna göre kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu’na sermaye koyacak. Fon da bu sermayeyle borsada oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde hisse alabilecek. Yani varlık fonu borsayı fon mekanizmasıyla destekleyecek.

Şirketlerin hisse geri alımlarını arttırmak için vergi muafiyeti sağlanacak. Bu kapsamda borsada hisse senedi geri alımlarında yüzde 15 olarak stopaj uygulanan sıfırlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı uyarınca, halka açık şirketler genel kurul kararı aranmaksızın yönetim kurulu kararıyla geri alım programı başlatabilecek.

Borsa İstanbul’da depremlerin ardından geçen hafta yaşanan volatilite artışı nedeniyle devre kesici uygulanmış ve borsa 5 günlüğüne işlemlerini durdurmuştu.

Borsa İstanbul depremlerin ardından iki gün boyunca açık kalmış ve yüzde 16,2 değer kaybetmişti. Daha sonra 8 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen tüm işlemlerin iptaline karar verilmiş ve 5 gün süreyle borsayı kapatma kararı alınmıştı. En son işlemlerin gerçekleştiği geçen hafta salı günü ise endeks yüzde 8,62 değer kaybederek 4.505,34 puandan kapanmıştı.

Yatırımcıların yüzde 9,6’sı deprem bölgesinde

Toplam hisse senedi yatırımcılarının yüzde 9,6’sı deprem bölgesinde bulunuyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Ocak 2023 itibariyle depremin etkilediği 10 ilde 381 bin 383 borsa yatırımcısı bulunuyor. Bu illerde en fazla yatırımcı sayısı ise 11 bin 601 ile Adana’da bulunuyor. Adana’yı 60 bin 919 ile Hatay ve 49 bin 317 yatırımcıyla Gaziantep takip ediyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.