Bosna'da izinsiz inşa edilen Sırp kilisesi yıkılıyor

Bosna'da izinsiz inşa edilen Sırp kilisesi yıkılıyor

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa bölgesinde Fato Orloviç'in arazisine gasp yoluyla inşa edilen Sırp Kilisesi AİHM kararı üzerine bugün yıkılıyor.

Bosna-Hersek'in Bosna Sırp Cumhuriyeti alt biriminde yer alan Srebrenitsa'ya bağlı Konjeviç Polje (Konyeviç Polye)  köyünde, Boşnak Fato Orloviç'in bahçesine izinsiz inşa edilen kilise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı üzerine bugün yıkılıyor.

Savaş öncesinde eşi ve 7 çocuğuyla Konjevic Polje'de yaşayan Fato Orloviç, Srebrenitsa Soykırımı'nda eşi de dahil 22 yakınını kaybetti ve Bosna-Hersek'in Boşnakların kontrolündeki iç bölgelerinde mülteci oldu. 1995'te savaşı bitiren Dayton Anlaşması'yla Srebrenitsa ve Konjeviç Polje'nin Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne bırakılması resmiyet kazandı. 

1999'da Fato Orloviç ABD'de ve Bosna-Hersek'in çeşitli bölgelerinde yaşayan çocuklarının itirazına rağmen Sırp kontrolündeki köyündeki evlerine geri döndü. Bosna Sırplarının baskılarına maruz kalan Fato Orloviç'in bahçesine kendisinden izinsiz olarak 2010'da bir kilise inşa edildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki hukuki girişimleri sonuçsuz kalan Fato Orloviç AİHM'de dava açtı. 1 Ekim 2019'da AİHM davayı kilisenin yıkımı kararıyla sonuçlandırdı. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin bu kararın infazını geciktirme çabalarının yaptırım tehdidiyle karşılaşınca Bosna Sırp Cumhuriyeti kiliseyi yıkma kararı aldı.

Savaş öncesinde ezici çoğunluğun Boşnaklarda olduğu ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa ilçesi ve çevresi savaş esnasında büyük bir soykırıma uğramış, binlerce Boşnak katledilirken onbinlercesi de Bosna-Hersek'in iç kesimlerinde mülteci olmuştu. Savaştan sonra Fato Orloviç gibi Srebrenitsa'ya geri dönen Boşnaklarla Srebrenitsa'da eskisi kadar yoğun olmasa da çoğunluk yeniden Boşnaklara geçmişti. 

Bosna Sırp Cumhuriyeti makamlarının, güvenlik güçlerinin ve Bosna Sırplarının savaştan sonra evlerine geri dönen Boşnaklara büyük zorluklar çıkardığı ve baskı uyguladığı biliniyor. Bu sebeple yerlerinden sürülen Boşnakların çoğu Sırp Bölgesi'ne geri dönmemeyi tercih etti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.