Boşnaklar, Sırp liderin Türkiye ile görüşmede yaptığı "parçalanma" açıklamasına tepkili

Boşnaklar, Sırp liderin Türkiye ile görüşmede yaptığı "parçalanma" açıklamasına tepkili

Sırp lider Dodik'in Bosna-Hersek'in parçalanmasını savunan konuşmasının, Boşnakların tepkisini çektiği belirtiliyor.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik'in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna-Hersek ziyareti esnasında basının karşısındaki sözleri Bosna-Hersek'te gündem oldu.

Bosna'nın parçalanmasını istedi

Dodik'in sözlerinden Türkiye kamuoyuna yansıyanlar, Recep Tayyip Erdoğan'a güvendiğine dair açıklamasından ibaret kaldı. Fakat Dodik konuşmasında Bosna-Hersek için de kritik açıklamalarda bulundu. Dodik'in sarf ettiği "Bosna-Hersek'in barışçıl yollarla parçalanması" talebi Türkçe çevirilerde yer almadı. 

Boşnaklar arasında Dodik'in Bosna-Hersek'in bölünmesi çağrısı yaptığı bu konuşmasının, Recep Tayyip Erdoğan'a güven ifadesinden dolayı Türkiye'de olumlu karşılanmasının tepkiye neden olduğu belirtiliyor. Dodik'in planlı olarak Erdoğan'a övgüyle Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'ten ayrılması talebini bir arada zikrettiği, böylece olası tepkilerden sıyrılmaya çalıştığı vurgulanıyor.

Dayton Anlaşması

21 Kasım 1995'te Bosna Savaşı'nı bitiren Dayton Anlaşması'yla Bosna-Hersek'in Boşnak, Hırvat ve Sırp birer üyeden oluşan üçlü bir cumhurbaşkanlığı konseyiyle yönetilmesine karar verilmişti. Aynı anlaşmada Bosna-Hersek'in %49'u Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne verilmişti. Bu karar "soykırımın ödüllendirilmesi" olarak çok eleştirilmişti.

Milorad Dodik (1959-) 2010-2018 döneminde Bosna Sırp Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığında bulunmuş, ardından 2018'de Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi olmuştu. Dodik, açıkça Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'ten ayrılmasını savunuyor, Sırpların Boşnaklara soykırım yaptığını reddediyor.

Dodik'in Bosna-Hersek'in Boşnak kontrolündeki başkenti Sarajevo'dan Mekke ve Tahran olarak bahsetmesi ve İslam karşıtı açıklamaları dikkat çekiyor.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin tarafsız Brçko Bölgesi'nden ikiye bölünüyor olması, Sırpların Bosna-Hersek'ten kopma planlarının önündeki en büyük fiili engellerden biri olarak bulunuyor.

Bosna-Hersek'in 1991 nüfus sayımına göre %31,2'si, 2013 nüfus sayımına göre %30,7'si Sırplardan oluşuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.