Brexit'in ardından İrlanda'da IRA yeniden mi diriliyor?

Brexit'in ardından İrlanda'da IRA yeniden mi diriliyor?

Kuzey İrlanda'da emniyet yetkilileri, polis dedektifine yönelik cinayet girişiminin arkasında Bağımsızlık yanlısı İrlanda Cumhuriyet Ordusu'ndan (IRA) ayrılıp yeni bir oluşum haline gelen Yeni IRA grubunun olduğu iddia ediliyor.

(Fotoğraf: Richard Bell)

Kuzey İrlanda'da bir polis memuruna yönelik cinayet girişimi Brexit sonrasında oluşmasından korkulan "mezhep gerilimi" kaygılarını yeniden gündeme düşürdü.

Euronews'in haberine göre, Belfast'ın yaklaşık 100 kilometre batısındaki Omagh'ta meydana gelen olayda polis dedektifi John Caldwell görevli olmadığı sırada pusuya düşürüldü.

Bir gençlik ve spor tesisinin otoparkında arabasının bagajına futbol topları yerleştirirken açılan ateş sonucu vurulan Cadwell'in durumunun ağır olduğu bildirildi.

Kuzey İrlanda polisi saldırı sırasında, aralarında Caldwell'in oğlu da dahil olmak üzere yaklaşık 15 çocuğun tesiste bulunduğu bilgisini paylaştı. Saldırıyla ilgili 38, 45 ve 47 yaşlarında üç kişi tutuklandı.

Polis yetkilileri saldırının arkasında muhalif İrlandalı cumhuriyetçilerin olduğundan şüphelendiklerini belirtti ve "Öncelikli odak noktası şiddet yanlısı muhalif cumhuriyetçiler. Ve bunun içinde de Yeni IRA'ya odaklanılıyor." şeklinde bilgi verdi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Siyasilerden tepki

Saldırı Kuzey İrlanda'nın gergin siyasi ortamında büyük partilerin tepkisini çekti. Aralarında cumhuriyetçi Sinn Fein ve  Büyük Britanya ile birleşme yanlısı DUP'nin de bulunduğu beş siyasi parti ortak açıklama yayınladı.

Açıklamada "Bizler, toplumumuzun genelinde bu çirkin ve duygusuz cinayet teşebbüsü karşısında öfke ve tiksinti duyan insanların ezici çoğunluğu adına konuşuyoruz." denildi.

Saldırının zamanlaması dikkat çekti

Saldırıyı Hayırlı Cuma barış anlaşmasının 25'inci yıl dönümünden haftalar önce meydana gelmesi dikkat çekti. Saldırı ayrıca Birleşik Krallık hükümeti ile Avrupa Birliği arasında, Kuzey İrlanda'daki ticaret düzenlemelerini kapsayan Brexit anlaşması üzerinde yaşanan ve Kuzey İrlanda'yı siyasi felce uğratan çıkmazı çözmek için yapılan görüşmelerle aynı zamana denk geldi.

10 Nisan 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması, 3 bin 500 kişinin ölümüne yol açan çatışmaları sona erdirerek kırılgan bir barışı tesis etti, ancak bazı paramiliter gruplar aktif kalmaya devam etti.

Omagh, Kuzey İrlanda'nın en ölümcül saldırısı olan ve Ağustos 1998'de 29 kişinin ölümüne yol açan bombalı araç saldırısının gerçekleştiği yer olarak hafızalara kazındı. Saldırının sorumluluğunu Gerçek IRA adlı muhalif bir cumhuriyetçi grup üstlenmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.