Brezilya Devlet Başkanı Lula: Filistin halkının başına gelenler en son Hitler döneminde yaşandı

Brezilya Devlet Başkanı Lula: Filistin halkının başına gelenler en son Hitler döneminde yaşandı

İsrail, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını Hitler dönemiyle kıyaslayan Brezilya Devlet Başkanı'nın ülkede hoş karşılanmadığını açıkladı.

Fotoğraf

Brezilya, İsrail Büyükelçisini geri çağırdı ve İsrail, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunu "Holokost" ile kıyaslamasının hoş karşılanmadığını açıkladı.

Lula da Silva Pazar günü yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nde Filistin halkının başına gelenler tarihin başka hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında oldu: Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde.” ifadelerini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin altı milyon Yahudi'yi sistematik olarak öldürdüğü biliniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Lula'nın yorumlarını "utanç verici ve vahim" olarak nitelendirdi.

Pazartesi günü İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lula'nın yorumlarını geri alana kadar Orta Doğu ülkesinde istenmeyen kişi olacağını açıkladı.

"Ne unutacağız ne de affedeceğiz. Bu ciddi bir anti-Semitik saldırıdır."

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Katz Brezilya Büyükelçisine, "Benim ve İsrail vatandaşlarının adına, Başkan Lula'ya, sözlerini geri alana kadar İsrail'de istenmeyen kişi olduğunu söyleyin" dedi.

Bunun üzerine Brezilya Dışişleri Bakanlığı İsrail'in Brezilya Büyükelçisi Daniel Zonshine'i Rio de Janeiro'da bir toplantı için geri çağıracağını açıkladı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günkü açıklamasında, "Kendisi [Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira] ayrıca Tel Aviv'deki Brezilya Büyükelçisi Frederico Meyer'i istişareler için geri çağırdı. Meyer yarın Brezilya'ya hareket edecek." diye ekledi.

Öte yandan 78 yaşındaki Lula, Pazar günü Addis Ababa'daki Afrika Birliği zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar nedeniyle ülkesinde de tepkiyle karşılaştı.

Brezilya-İsrail Enstitüsü Lula'nın yorumlarını "kaba" olarak nitelendirdi ve "antisemitizmi körükleme" riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Lula, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen saldırıları, gerçekleştiği gün "terörist" bir eylem olarak kınamış ve o zamandan beri İsrail'in Gazze'deki saldırılarını yüksek sesle eleştirmeye başlamıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere en az 29.000 kişi hayatını kaybetti.

Bakanlığın verilerinde binlerce kişinin de İsrail saldırılarında yerle bir olan binaların enkazı altında kaldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.