Bulgaristan TürkAkım'dan gaz almaya başladı

Bulgaristan TürkAkım'dan gaz almaya başladı

Bulgaristan, Rusya'dan aldığı doğalgazı TürkAkım boru hattı üzerinden tedarik etmeye başladı.

Bulgaristan kamu doğalgaz şirketi Bulgargaz şirketinden yapılan açıklamada, 30 Aralık 2019 tarihinde Gazprom Export şirketiyle ek anlaşmanın imzalandığı ifade edildi.

Ek anlaşma, Bulgaristan’ın gaz alım noktasının Romanya sınırdaki Negru-Vode’den Türkiye sınırındaki Istranca’ya taşınmasını öngörüyor.

Gaz alım noktasının yerinin değiştirilmesinin yaklaşık 41 milyon euro tasarruf sağlayacağı ve ülkede doğal gaz fiyatlarının yüzde 5 oranında düşebileceği kaydedildi. Rus doğal gazının Karadeniz'in altına döşenen boru hattı ile yılda 2 milyar 900 milyon metreküp gazın Bulgaristan'a sevk edilmesi planlanıyor. 

Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 gibi Ukrayna'yı devre dışı bırakan TürkAkım boru hattı projesi uluslararası toplumun eleştirilerine yol açıyor. ABD, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projelerinde yer alan firmalara yaptırım uygulanması kararı aldı. ABD'nin bu kararı almasına gerekçeleri arasında, doğal gaz sevkiyatında transit ülke konumundaki Ukrayna'nın korunması da bulunuyor.

TürkAkım boru hattının açılışının 8 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenecek törenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılması planlanıyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.