"Bunu yapacağız": Netanyahu Refah'ı işgal etmeye kararlı

"Bunu yapacağız": Netanyahu Refah'ı işgal etmeye kararlı

Netanyahu Refah'a yönelik olası bir saldırı ve milyondan fazla sivilin durumuyla ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine sadece "detaylı bir plan üzerinde çalıştıklarını" söylemekle yetindi.

İsrail, yerinden edilmiş milyonlarca Filistinlinin barındığı Gazze'nin güneyindeki Refah kentini işgal etmeye yönelik belirsiz planlarında ilerlemeye kararlı.

Başbakan Binyamin Netanyahu Cumartesi günü geç saatlerde yayınlanan bir röportajında askeri operasyonu genişletme niyetini yineledi. "Bunu yapacağız" dedi ve planlar üzerinde çalışıldığını söyledi.

Söz konusu açıklama, katliam ihtimali karşısında uluslararası düzeyde duyulan endişeye rağmen geldi. Tahminen 1.4 milyon Filistinli, İsrail ordusu tarafından Gazze Şeridi'nin başka yerlerindeki evlerini tahliye etmeleri emredildikten sonra Refah'a sıkışmış ve Mısır sınırı boyunca kuşatılmış durumda.

İsrail'in baş destekçisi olan ABD, aylardır neredeyse her gün hava bombardımanına maruz kalan şehre kara saldırısını genişletme planına karşı uyarıda bulundu.

Ancak ABD'nin uyarıları genellikle İsrail için hiçbir anlam ifade etmiyor.

Al Jazeera'nin sahadaki muhabirlerine göre, İsrail ordusu bu hafta saldırılarını arttırırken Refah'a gece boyunca düzenlenen saldırılarda en az 25 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'ye yönelik savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana ise 28.000'den fazla Filistinli öldürüldü.

Gidecek hiçbir yer yok

Netanyahu, Amerikan ABC News kanalına verdiği mülakatta, herhangi bir kara harekâtından önce sivillerin Refah'tan tahliye edilmesi gerektiği konusunda Washington ile hemfikir olduğunu söyledi.

Röportajın yayınlanan bölümlerine göre Netanyahu, "Bunu sivil halkın ayrılabilmesi için onlara güvenli geçiş sağlayarak yapacağız" dedi.

Ancak Mısır sınırına dayanmış ve derme çatma çadırlarda barınan bu kadar çok sayıda insanın nereye gidebileceği belirsiz.

Netanyahu kendisine yöneltilen soru üzerine sadece "detaylı bir plan üzerinde çalıştıklarını" söylemekle yetindi.

"Refah'ın kuzeyinde temizlediğimiz alanlar var - orada çok sayıda alan var" dedi.

"Hiçbir koşulda Refah'a girmememiz gerektiğini söyleyenler, temelde 'savaşı kaybedelim, Hamas'ı orada tutalım' diyorlar" dedi.

Refah'tan bildiren Al Jazeera'den Tarık Ebu Azzum, bölgedeki çaresiz Filistinlilerin hiçbir seçenekleri kalmadığını düşündüklerini söyledi.

Azzum, "Yaralıların ve yerinden edilmiş insanların çoğunun İsrail operasyonlarından uzak kalmak için Refah'a nakledildiğini unutmamalıyız" dedi.

Mısır ile gerginlik

Mısır, yüz binlerce Filistinlinin Sina Yarımadası'na göç etmesine neden olacak bir plana şiddetle karşı çıkıyor.

Ayrıca İsrail'in sınırlarına yakın askeri faaliyetlerinin artmasına da oldukça temkinli yaklaşıyor. Kahire, İsrail'in sınırına asker konuşlandırması halinde İsrail ile on yıllardır süren barış anlaşmasının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, İsrail yönetiminin Mısır'ın Refah'taki askeri operasyonla ilgili hassasiyetini ciddiye aldığını ve iki tarafın bir anlaşmaya varabileceğini söyledi.

Ürdün Hava Kuvvetleri'nden emekli bir general olan Mamun Ebu Nevar Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Hamas'ın bölgede derin tünelleri olduğunu ve bunların bir kısmının Mısır'dan geçtiğini söyledi.

Ebu Nevar, İsrail’in bu bölgedeki Hamas tünellerini yok etmeye yönelik operasyonunun oldukça zorlu olacağını ve aylar sürebileceğini kaydetti.

"Felakete davetiye"

Refah'ın işgaline karşı uluslararası uyarılar artarak devam ediyor.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Şefi Josep Borrell, Cumartesi günü geç saatlerde X'te yaptığı bir paylaşımda, Refah'ın işgalinin "tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı" yönünde AB üyesi ülkeler tarafından yapılan uyarıları destekledi.

Bölgesel liderler de alarm veriyor. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed Albudavi, Refah'a yönelik bir saldırının bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını ve Filistinlilere zarar vereceğini söyledi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini Pazar günü yaptığı açıklamada Refah'ta artan bir endişe ve panik duygusu olduğunu söyledi.

Lazzarini, "Bu tamamen savunmasız insanların ortasında askeri bir saldırı felakete davetiye çıkarmaktır. Neredeyse söyleyecek söz bulamaz hale geliyorum" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.