Burkina Faso Batı Afrika'da cihat yanlılarının yeni cephesi mi?

Burkina Faso Batı Afrika'da cihat yanlılarının yeni cephesi mi?

Burkina Faso'da ülke çapında çatışmalar ve saldırılar hızla artıyor.

Burkina Faso Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Burkina Faso Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin "ülkenin doğusundaki Pama ve Gayeri bölgelerinde hava saldırıları ve temizleme operasyonları icra ettiği" duyuruldu.

Açıklamada "güvenilir kaynaklardan elde edilen istihbarat neticesinde, Ulusal Silahlı Kuvvetler, Pama ve Gayeri’de hava saldırıları ve temizleme operasyonları icra etmiştir. Bu operasyonlarda teröristlerin üsleri yok edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Ülkenin doğusunda artan gerginlik

Ülkenin doğusunda bir süredir güvenlik güçlerine yönelik saldırılar ve sivil alanlarda bazı suikastler düzenleniyordu.

Genelkurmay Başkanı, ülkenin doğusunda yaşayanlara gösterdikleri işbirliği sebebiyle teşekkür ederken, sahada görev yapan birlikleri "azimlerinden dolayı" tebrik etti ve “terörist tehdidinden herkesin birlikte çalışmasıyla kurtulabiliriz” ifadesini kullandı.

Açıklamada Burkina Faso Hava Kuvvetlerinin (FABF) saldırıları hangi uçak veya helikopterlerle yaptığı detayı verilmedi.

FABF 2012 yılında envanterine üç ader Embraer Super Tucano hafif saldırı jeti katarak bu sınıf bir uçağı kullanan ilk Afrika ülkesi olmuştu. Orduda ayrıca iki adet Rus menşeili Mi-35 büyük ölçekli saldırı helikopteri de bulunuyor.

"Cihat yanlısı hareketler" iddiası

Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olan Burkina Faso, son üç senedir ülkenin kuzeyinde, Mali sınırında başlayan ve gün geçtikçe hız kazanan saldırıların Togo, Benin ve Nijer ile sınırlarının bulunduğu doğu bölgesine yayılmasını önleyemedi.

Ülkenin doğusunda yaşanan saldırıların sebebinin Mali ve Nijer’de cihat yanlısı hareketlere uygulanan baskı olduğu iddia ediliyor.

AIB haber servisinin raporlarına göre geçtiğimiz haftalarda, aralarında Pama ve Gayeri’nin de bulunduğu doğu bölgelerinde yaşanan saldırılarda 30 kişi öldürüldü.

8 Eylül’de konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Marc Christian Kabore, silahlı kuvvetlerin özellikle ülkenin kuzey ve doğusunda “insiyatif alarak saldırılara devam edeceğini” söyledi.

Pama, Kompienga bölgesinin en büyük şehri iken, Gayeri de Komondjari bölgesinin en büyük şehri. Gourma bölgesindeki Fada N’Gourma şehri de içinde bulunduğu bölgenin en büyük şehri niteliğinde.

15 Eylül’de Kompienga bölgesine gerçekleştirilen çifte saldırıda en az dokuz sivil öldürülmüştü.

5 Eylül’de ise Kompienga bölgesindeki Kabonga’ya düzenlenen saldırıda iki Burkina Faso askeri öldürülürken beş tanesi de yaralandı.

28 Ağustos’ta Pama’daki bir polis karakolunun saldırıya uğraması üzerine bölgeye takviye olarak yola çıkan güvenlik güçlerini taşıyan araç yol kenarına döşenen patlayıcı ile hedef alındı. Saldırı sonucu 8 asker öldü.

11 Ağustos’ta, Fada N’Gourma yakınlarındaki bir altın madeninde meydana gelen bombalı ve silahlı saldırıda beşi polis altı kişinin öldüğü bir başka saldırı meydana geldi.

Güvenlik güçleri geçtiğimiz aylarda saldırılarla ilgili bağlantısı olduğundan şüphelendiği yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.