Burkina Faso Türkiye'den sonra Çin'den silah satın aldı

Burkina Faso Türkiye'den sonra Çin'den silah satın aldı

Burkina Faso lideri İbrahim Traore Çin'den gelen askeri araçları 12 Ocak'ta düzenlenen törenle teslim aldı.

Burkina Faso ordusu Çin'den 105 mm toplarla donatılmış Norinco WMA301 atış destek araçları ve Norinco 81 mm CS/SM1 kundağı motorlu havan topları satın aldı.

Burkina Faso lideri İbrahim Traore araçları 12 Ocak'ta düzenlenen bir törenle teslim aldı.

Törende WZ551 komuta aracına sahip altı WMA301'in yanı sıra Dongfeng EQ2050 hafif taktik araç şasisi kullanan sekiz CS/SM1 (CS/SS4 olarak da adlandırılır) havan topu görüldü.

105 mm WMA301 Çin, Senegal, Çad, Kamerun ve Cibuti gibi birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. Dongfeng tabanlı kendinden tahrikli havan toplarının başka bir Afrika ülkesinde kullanıldığına dair bir bilgi bulunmuyor.

2.jpg

Janes'in bildirdiğine göre video görüntülerinde Traore'nin RPG-7 tipi mermiler ve 60 mm'lik WW90 havan topları ve havan mermileri de dahil olmak üzere silah ve mühimmatla donatılmış nakliye konteynerlerini incelediği görülüyor.

Savunma Bakanı Tuğgeneral Kassoum Coulibaly, bunun Traore tarafından 31 Aralık 2023 tarihinde açıklanan stratejik ekipman planı kapsamında önümüzdeki aylarda gelmesi beklenen beş sevkiyattan ilki olduğunu belirtti.

Bayraktar TB2 temini

Son yıllarda ordusunu güçlendiren Burkina Faso, özellikle 2022 yılı başında Türkiye'den Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını teslim almış ve bunlar ülkedeki hava saldırılarında kullanılmıştı.

Geçtiğimiz Mart ayında Coulibaly ve Genelkurmay Başkanı David Kabre TB2'leri ülke ordusuna resmen teslim ederken, yeni alınan nakliye ve saldırı helikopterlerinin yanı sıra insansız hava araçlarının ordunun hem gözetleme hem de ateş gücü kabiliyetlerini önemli ölçüde arttırdığını ifade etti.

2016 yılından bu yana El Kaide ve bağlantılı gruplar Burkina Faso ordusu ve silahlı milis güçlere karşı saldırılar gerçekleştirdi.

Bayraktar TB2 hava araçlarının Türkiye'den satın alınmasındaki en büyük etkenin cihat yanlısı gruba karşı saldırılar gerçekleştirmek olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News, Defence Web

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.