Burkina Faso'da kiliseye saldırı: En az 15 ölü

Burkina Faso'da kiliseye saldırı: En az 15 ölü

Askeri cunta tarafından yönetilen Burkina Faso topraklarının en az yarısı devlet otoritesi kontrolünde değil.

Kilise yetkilileri, Burkina Faso'nun, çatışmalardan etkilenen kuzey bölgesindeki bir köy kilisesinde ayin için toplanan topluluğa silahlı kişilerin saldırması sonucu en az 15 kişinin öldüğünü belirtti.

Saldırının gerçekleştiği Dori Katolik Piskoposluğu Başrahibi Jean-Pierre Sawadogo tarafından yapılan açıklamaya göre, Pazar günü Essakane köyünde yaşanan şiddet olayları bir "terör saldırısı" olup, 12 katılımcı olay yerinde hayatını kaybederken, 3 kişi de daha sonra yaraları tedavi edilirken yaşamını yitirdi.

Sawadogo saldırıda iki kişinin daha yaralandığını söyledi.

Saldırının sorumluluğuna ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Saldırı, silahlı grupların bir kısmı Hıristiyan kiliselerini hedef alan, bir kısmı da din adamlarının kaçırılmasını içeren çok sayıda saldırının gerçekleştirildiği bir bölgede meydana geldi.

Burkina Faso'nun neredeyse yarısı hükümet kontrolü dışında bulunuyor.

Çatışmaların binlerce kişiyi öldürmesi ve iki milyondan fazla kişiyi yerinden etmesi, 2022 yılında iki darbe yaşayan ülkenin istikrarını daha da fazla tehlikeye attı.

Ülkenin askeri yöneticileri, Ocak 2022'deki ilk darbeden bu yana şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerde barışı yeniden tesis etmek için mücadele ediyor. Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Ağustos 2023 raporuna göre, silahlı gruplar tarafından öldürülen insan sayısı önceki 18 aya kıyasla neredeyse üç katına çıktı.

Cunta yönetiminin sınırlı kapasitesine ek olarak, ülkenin her ikisi de askeri yetkililer tarafından yönetilen ve aynı zamanda güvenlik krizleriyle mücadele eden Mali ve Nijer ile olan sorumlu sınırları nedeniyle güvenlik durumu daha da kötüleşti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.