Çad'da cumhurbaşkanlığı yerleşkesine yönelik saldırıyla ilgili detaylar neler?

Çad'da cumhurbaşkanlığı yerleşkesine yönelik saldırıyla ilgili detaylar neler?

Çad, Afrika'nın kuzey yarısında yer alan ve Çad Gölü bölgesinde Boko Haram örgütünün düzenli olarak saldırılarına maruz kalan, denize kıyısı olmayan ve askeri yönetim altında bulunan bir ülke.

Hükümet, silahlı kişilerin Çarşamba günü Çad'ın başkenti Encemine'deki cumhurbaşkanlığı yerleşkesine bir saldırı düzenlediğini, çatışmada 18 saldırgan ve bir güvenlik görevlisinin öldüğü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.

AFP muhabirleri, Encemine'deki cumhurbaşkanlığı yerleşkesi yakınında silah sesleri duyulduğunu ve sokakta tankların görüldüğünü belirtirken, güvenlik kaynakları silahlı kişilerin yerleşkeye saldırmaya çalıştığını bildirdi.

Hükümet daha sonra çatışmalarda 19 kişinin öldüğünü, bunlardan 18'inin saldırıyı başlatan 24 kişilik grubun mensubu olduğunu belirtti.

Hükümet sözcüsü ve Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah AFP'ye yaptığı açıklamada “Saldırganlar arasında 18 ölü ve altı yaralı vardı, biz de bir ölü ve biri ağır olmak üzere üç yaralı verdik” dedi.

Saldırıdan saatler sonra Koulamallah Facebook'ta etrafı askerlerle çevrili bir video yayınlamış ve “durum tamamen kontrol altında... istikrarsızlaştırma girişimi bastırıldı” demişti.

Çad, Afrika'nın kuzey yarısında yer alan ve Çad Gölü bölgesinde Boko Haram örgütünün düzenli olarak saldırılarına maruz kalan, denize kıyısı olmayan ve askeri yönetim altında bulunan bir ülke.

Çad yönetimi kısa bir süre önce eski sömürgeci güç Fransa ile askeri bir anlaşmayı sona erdirdi ve komşu Sudan'ı kasıp kavuran çatışmaya müdahale ettiği suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Çeşitli güvenlik kaynakları, Çarşamba akşamı yerel saatle 19.45 sularında silahlı bir komandonun cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından etkisiz hale getirilmeden önce cumhurbaşkanlığı içinde etrafa ateş açtığını söyledi.

Olay yerindeki bir AFP muhabirinin bildirdiğine göre, başkanlığa giden tüm yollar kapatıldı ve sokaklarda tanklar görüldü. Siviller arabalar ve motosikletlerle şehir merkezinden kaçarken, bölgenin çeşitli noktalarında silahlı güvenlik güçleri konuşlandı.

Çatışmalar, Çad'da hükümetin askeri yönetimi sona erdirme yolunda önemli bir adım olarak övdüğü, ancak katılımın düşük olduğu ve muhalefetin hile iddialarının damgasını vurduğu tartışmalı bir genel seçimin yapılmasının üzerinden iki haftadan az bir süre geçtikten sonra patlak verdi.

Çarşamba günü çatışmadan birkaç saat önce Çin Dışişleri Bakanı Wang Li, Devlet Başkanı Mahamat İdris Deby Itno ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi.

Fransa'nın son Sahel üsleri

Eski Fransız kolonisi, Fransa'nın Sahel olarak bilinen bölgedeki son askeri üslerine ev sahipliği yapıyordu, ancak Kasım ayı sonunda Paris ile olan savunma ve güvenlik anlaşmalarını “geçersiz” olarak nitelendirerek sona erdirdi.

Çad'da yaklaşık bin Fransız askeri personeli görev yapıyordu ve tümü şu an bir geri çekilme sürecinde.
Fransa daha önce de Paris'e düşman cuntalar tarafından yönetilen üç Sahel ülkesinden (Mali, Burkina Faso ve Nijer) çıkarılmıştı.

Senegal ve Fildişi Sahili de Fransa'dan topraklarındaki askeri üsleri terk etmesini istemişti.

Deby, ülkeyi otuz yıl boyunca demir yumrukla yöneten babasının ölümünün ardından 2021 yılında iktidara geldi. Ülke muhalefeti Deby hükümetini otokratik ve baskıcı olarak nitelendiriyor.

Çad, çöl ülkesi bir petrol üreticisi olmasına rağmen Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi'nde (HDI) sondan dördüncü sırada yer alıyor.

Deby, iktidarını sağlamlaştırmak için, tarihsel olarak annesinin etnik grubu olan Zaghawas ve Gorane'nin hakim olduğu orduyu yeniden düzenledi.

Diplomatik alanda ise Rusya ve Macaristan da dahil olmak üzere yeni stratejik ortaklıklar arayışına girdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.