Çad'da cunta yönetimi ve muhalif gruplar arasında anlaşma

Çad'da cunta yönetimi ve muhalif gruplar arasında anlaşma

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Çad'daki cunta yönetimi ile muhalif gruplar arasındaki görüşmelerde, ulusal barış müzakerelerin yapılması kararı alındı. Ülkenin önde gelen silahlı grubu ise alınan kararı reddetti.

Katar ara buluculuğunda Çad'daki cunta yönetimi ile bazıları silahlı olan muhalif gruplar arasında mart ayından bu yana devam eden müzakereler sonuçlandı.

Cunta yönetimi ile 42 muhalif grup arasında Katar'ın başkenti Doha'da pazartesi günü yapılan görüşmelerde, ulusal uzlaşma müzakerelerin başlatılması için bir anlaşma imzalandı.

Anlaşmada cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleşmesi için yapılacak ulusal müzakerelerin 20 Ağustos itibarıyla başlayacağı bilgisi yer aldı.

Ulusal müzakerelerin Çad'ın başkenti Encemine'de yapılması bekleniyor. Encemine'de gerçekleşecek görüşmelerde ülke genelinde bir ateşkesin sağlanması konusu da masaya yatırılacak.

Öte yandan ülkede önde gelen silahlı gruplardan Çad Değişim ve Uyum Cephesi (FACT), anlaşmayı imzalamayacağını duyurdu.

Anlaşmanın devreye girmesi halinde ulusal barış müzakerelerine katılım sağlayan tarafların eşit ölçüde muamele görmeyeceğini vurgulayan FACT, cunta yönetiminin kontrolün altındaki hapishanelerde bulunan üyelerinin serbest bırakılmasını ve müzakerelere öncülük edecek yeni bir yerel komite kurulmasını talep etti.

Yaklaşık 2 bin üyesi olduğu belirtilen Çad Değişim ve Uyum Cephesi'nden yapılan açıklamada, grubun herhangi bir zamanda diyaloglara açık olduğunun altı çizildi.

FACT ayrıca Çad cunta yönetimi başkanı Muhammed İdris Debi'nin herhangi bir seçimde aday olmamasını istiyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.