Çad'da protestolar: 50 ölü 300 yaralı

Çad'da protestolar: 50 ölü 300 yaralı

Çad'da meydana gelen protestolar ve yaşanan şiddet olaylarında en az 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Muhalif gruplar ve iktidar arasındaki barış görüşmeleriyle gündeme gelen Çad'da protestolar patlak verdi.

Çad Başbakanı Saleh Kebzabo'nun yaptığı açıklamaya göre, protestolar sırasında çıkan silahlı çatışmalarda 50 sivil ölürken en az 300'ü de yaralandı.

Ancak insan hakları grupları, iktidardaki cunta güçlerinin protestoculara saldırı düzenlediğini ifade etti.

Çad'ın başkentinde patlak veren protestolara cuntanın saldırısı sonrasında onlarca protestocunun hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Nisan 2021'de ülkenin lideri İdriss Deby'nin çatışmalarda öldürüldüğü açıklanmış, hemen ardından oğlu Mahamat Deby iktidara gelmişti. Oğul Deby ilk olarak 18 aylık bir geçiş süreci öngörmüş ancak bu süreci 2 yıl ertelediğini açıklamıştı.

18 aylık geçiş sürecinin dolmasının ardından sivil toplum örgütleri ve muhalifler sokağa çıkma kararı almıştı.

Başbakan Kebzabo ise, protestolarda şiddet olaylarının yaşandığına vurgu yaparak, protestoları "iktidarı şiddet kullanarak ele geçirme girişimi" olarak niteledi ve sorumluların adalete teslim edileceğini söyledi. Eski bir muhalif olan Kebzabo, uzlaşı anlaşmasının ardından başbakan olarak atanmıştı.

Ülkede gerilim devam ederken, protestoların yaygınlaşmasından ve kapsamlı şiddet olaylarına dönüşmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.