Çad'ın askeri lideri Mahamat İdris Deby cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıkladı

Çad'ın askeri lideri Mahamat İdris Deby cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıkladı

Çad'ın askeri lideri Deby'nin adaylık ilanı, başlıca rakibinin şüpheli bir şekilde öldürülmesinden günler sonra geldi.

Çad'ın askeri lideri, önde gelen rakibinin şüpheli bir şekilde öldürülmesinden sadece üç gün sonra, ülkenin uzun zamandır beklenen Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Deby Cumartesi günü yaptığı konuşmada "Ben, Mahamat İdris Deby Itno, Birleşik Çad İçin koalisyonunun bayrağı altında 2024 başkanlık seçimlerine adayım" dedi.

Seçimler, siyasi olarak gergin olan Orta Afrika ülkesinde üç yıllık askeri yönetimin sona ermesi anlamına geliyor.

Oğul Deby, 31 yıl boyunca ülkeyi yöneten babası İdris Deby Itno'nun Nisan 2021'de ülkenin kuzeyindeki muhaliflerle yaşanan çatışma bölgesine gerçekleştirdiği bir ziyarette ölmesinin ardından iktidarı devraldı.

Genç Deby, seçimlerin yanı sıra sivil yönetime dönüş sözü verdi, ancak lider, muhalefet partilerinin yüksek sesli itirazlarına rağmen geçişi iki yıl daha uzattı.

Geçtiğimiz hafta ülkenin seçim kurulu, Aralık ayında anayasayı değiştirme sözü veren bir referandumun ardından nihayet oylamanın 6 Mayıs'ta yapılacağını duyurdu.

Mahamat İdris Deby babasının öldüğü dönemde cumhurbaşkanlığına aday olmak gibi bir niyeti olmadığını söylemişti.

Şimdi, 220'den fazla siyasi parti ve dernekten oluşan bir koalisyon tarafından destekleniyor.

Mahamat İdris Deby’nin adaylık ilanı, ana muhalefet partisinin merkezine yapılan baskın, parti merkezinin yerle bir edilmesi ve liderinin öldürülmesinden sonra geldi.

Ayrıca muhalefet partisinden bazı isimlerin de tutuklanmış olması 6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlere çoktan gölge düşürdü.

Deby'nin adaylığının onaylanması, başlıca rakiplerinden birinin başkent N'Djamena'da düzenlenen bir askeri operasyonda öldürülmesinden sadece günler sonra gerçekleşti.

Başkan Deby'nin kuzeni Yaya Dillo Djerou, askerlerin Sınır Tanımayan Sosyalist Parti'nin (PSF) ofisine saldırmasının ardından Çarşamba günü hayatını kaybetti.

PSF yetkilileri, Dillo’nun aday olmayı planladığı Mayıs ayındaki seçimlerden önce infaza kurban gittiğini söyledi. Saldırılarda çok sayıda kişi de yaralandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, Yaya Dillo olarak tanınan siyasetçinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu ve N'djamena'nın özgür ve adil seçimlere ne kadar hazır olduğunu sorguladı.

HRW'den Lewis Mudge, "Yaya Dillo'nun öldürülme nedeni net değil, ancak onun vahşi ölümü, özellikle seçimler yaklaşırken Çad'daki muhalif siyasetçilerin karşı karşıya olduğu tehlikeleri gözler önüne seriyor" dedi.

Başbakan Succes Masra'ya atıfta bulunan Mudge, "Başbakan ve diğer önemli ulusal şahsiyetler, seçimlerden önce daha fazla hesap verebilirlik sağlamak amacıyla onun ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması için kamuoyu önünde çağrıda bulunmalıdır" diye ekledi.

Çadlı yetkililer, Dillo'nun "tutuklanmasına karşı çıktığını" ve güvenlik güçlerine ateş açtığını söyleyerek kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.