Çad'ın yeni lideri oğul Deby oldu

Çad'ın yeni lideri oğul Deby oldu

Çad'da 31 yıldır ülkeyi yöneten Idriss Deby Itno'nun ardından göreve oğlu Mahamat Idriss Deby geldi.

Çad'da 31 yıldır ülkeyi yöneten Idriss Deby Itno'nun ardından göreve oğlu Mahamat Idriss Deby geldi.

Çad ordusundan dün yapılan açıklamada Itno'nun ülkede muhalif silahlı gruplarla yaşanan çatışmalarda öldürüldüğü ifade edilmişti.

Oğul Deby ülkeyi yönetecek

Itno'nun ölümünün ardından ülkenin liderliğine geçici olarak, oğlu Mahamet Deby'nin liderliğindeki bir askeri konseyin geleceği açıklandı.

37 yaşındaki Mahamet Deby general rütbesine sahip olan Deby, daha önce Mali'nin kuzeyine yönelik Fransız askeri müdahalesinde de üst düzey bir komutan olarak görev yapmıştı.

Deby ülkenin liderliğine ek olarak ülkedeki tüm askeri güçleri de komuta edecek.

Daha önce babasının saray muhafızlığından da sorumlu olan Deby'nin toplam 15 generalden oluşan konseyle birlikte geçici süreyle ülkeyi yöneteceği vurgulanıyor.

18 aylık geçiş sürecinin ardından ülkenin "özgür ve demokratik" seçimlere gideceği belirtiliyor.

Askeri konseyin ülkenin başına geçmesinin Çad kanunlarını ihlal ettiği, görevi meclis başkanının alması gerektiği ifade ediliyordu. Ülkedeki siyasi ve askeri sürecin gidişatı, yeni bir askeri yönetimin başlayabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.