Can kaybının 30.000'i aştığı Gazze'de ateşkes olacak mı?

Can kaybının 30.000'i aştığı Gazze'de ateşkes olacak mı?

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana acımasızca bombaladığı Gazze'de ölü sayısı her geçen gün artıyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in yaklaşık beş ay önce Gazze'de başlattığı saldırılardan bu yana 30.000'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Arabulucular İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasının sadece birkaç gün içerisinde sağlanabileceğini söylerken, yardım kuruluşları İsrail'in yardım girişine uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'nin kuzeyinde kıtlık alarmı verdi.

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde "yetersiz beslenme, susuzluk ve büyük çaplı kıtlık nedeniyle" çocukların öldüğünü belirten Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, bu ölümlerin daha fazla yaşanmaması için uluslararası kuruluşlara "derhal harekete geçme" çağrısında bulundu.

Gazze'deki kötüleşen koşullara atıfta bulunan USAID Başkanı Samantha Power, İsrail'in "hayati derecede ihtiyaç duyulan insani yardımın büyük ölçüde artırılabilmesi" için daha fazla geçiş kapısı açması gerektiğini söyledi.

Power, sosyal medya platformu X'te yayınlanan bir videoda "Bu bir ölüm kalım meselesi" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, İsrail bombardımanında ölen Filistinlilerin toplam bilançosu, savaşın parçaladığı Gazze Şeridi'nde bir gecede en az 79 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

Mısır, Katar ve Amerika Birleşik Devletleri'nden arabulucular, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ve İsrail'in de buna karşılık olarak bölgeyi acımasızca bombalamaya başlamasıyla alevlenen savaşa altı haftalık bir ara verilmesi için çalışıyor.

Müzakereciler ateşkesin, 10 ya da 11 Mart'ta başlama ihtimali olan Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın başlangıcına kadar başlayabileceğini umuyor.

Teklifler arasında İsrail'in elindeki yüzlerce Filistinli tutukluya karşılık Gazze'de tutulan bazı İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının da yer aldığı bildiriliyor.

Gruptan bir kaynak, Hamas'ın talep ettiği tamamen geri çekilmenin dışında, anlaşmanın İsrail güçlerinin "şehirleri ve nüfusun yoğun olduğu bölgeleri" terk etmesini, yerinden edilmiş bazı Filistinlilerin geri dönmesini ve insani yardımların yapılmasını sağlayabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın "hepimizi bu anlaşmanın bitiş çizgisini geçmeye zorladığını" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum