Çatışmalar 24 milyon çocuğu tehdit ediyor

Çatışmalar 24 milyon çocuğu tehdit ediyor

Çatışma ve şiddet bölgelerinde yüz binlerce çocuk tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere, Yemen, Suriye, Gazze, Irak, Libya ve Sudan'da çatışma ve şiddet ortamını 24 milyon çocuğun sağlığını tehdit ettiğini açıkladı. 

UNICEF  açıklamasında ismi geçen bölgelerde çocukların temiz içme suyu ve yeterli sağlık imkanlarından yoksun olduğua dikkati çekti. Rapora göre ismi geçen ülkelerde görülen hastalıkların birçoğu tedavi edilebilir düzeyde. Ancak yetersiz sağlık hizmetleri ve altyapısı sebebiyle tedavi edilebilen vakaların sayısı oldukça az.

Yemen

Yemen'de kıtlık ve devam eden çatışmalar sebebiyle 9.6 milyon çocuk yardıma muhtaç. İnsani bir felaketin yaşandığı ülkede çocuklar arasında yetersiz ve kötü beslenmeye bağlı olarak, akut malnütrisyon vakası ciddi biçimde yayılmış durumda. Ülkede temiz suya ulaşamama, kanalizasyon ve birikmiş çöplerin yol açtığı kolera salgını yüzünden ölenlerin sayısının da 323'e yükseldiği bildiriliyor.


Büyük bir insani felaketin yaşandığı Yemen'de kolera tedavisi görmeye çalışanlar

Suriye

Suriye'de devam eden iç savaşta 5.8 milyon çocuk yardıma muhtaç. Ülkede iki milyondan fazla çocuğun kuşatma altında, ulaşılması zor olan bölgelerde yaşadığı belirtiliyor. 

Gazze

Gazze'de yaklaşık 1 milyon çocuk yardıma muhtaç ve bölgedeki elektrik sıkıntısı büyük bir sıkıntı olarak baş gösteriyor. Öte yandan bölgedeki su sıkıntısı da had safhaya ulaşmış durumda.

Irak

ABD işgalinden bu yana bir çatışma ülkesine dönen Irak'ta 5.1 milyon çocuk yardıma muhtaç durumda. Musul Operasyonu'nun başlaması ile birlikte bölgede yeni bir göç dalgasının yaşanması beraberinde yeni insani sıkıntıları da doğurdu. Musul Operasyonu sebebiyle yerinden olmuş sivillerin çadır kentlerdeki yaşam şartları olduka güç. Operasyon sebebiyle sürekli artan çadır kent nüfusu beraberinde su, gıda ve yiyecek sıkıntısını da getiriyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.