Çavuşoğlu: S-400 anlaşmasını iptal etmemiz mümkün değil

Çavuşoğlu: S-400 anlaşmasını iptal etmemiz mümkün değil

ABD'de mevkidaşı Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantının ardından verdiği demeçte Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasının iptal edilemeyeceğini ve diğer güvenlik ihtiyaçlarının ABD'den karşılanabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün ABD'ye giderek mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Gülen yapılanması üyesi 84 kişinin iadesini talep ettiğini, bu kişilerin listesini Mike Pompeo'nun yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a verdiğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise Pompeo'nun görüşmede "NASA çalışanı Serkan Gölge de dahil olmak üzere Türkiye'de haksız olarak tutuklu bulunan ABD vatandaşları ve yerel çalışanlara dair çekinceleri bir kere daha ilettiğini" söyledi.

Nauert, iki bakanın Suriye'deki çatışmalara kalıcı bir çözüm bulabilmek için Suriye'de çatışmayı azaltmak ve BM liderliğindeki barış sürecini yeniden canlandırmak için birlikte çalışma ihtiyacı olduğu konusunda uzlaştığını belirtti.

"S-400 anlaşmasını iptal edemeyiz"

Görüşme sonraı gazetecilerle bir araya gelen Çavuşoğlu ise Menbiç yol haritasının diğer bölgelere de uygulanması için Türk ve Amerikan heyetlerinin önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini söyledi.

Çavuşoğlu ABD'nin Halkbank'a vermesi beklenen ceza ile ilgili "Dava devam ediyor, bu konuda avukatlarla bir araya geldik. Yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Verimli bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

ABD'nin daha önce kaygısını ilettiği Rus S-400 füze savunma sistemi ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu "Türkiye, Rusya'dan S-400 füze sistemi almak için anlaştı ve bu anlaşmayı iptal etmemiz mümkün değil" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca Ankara'nın daha fazla güvenlik sistemine ihtiyaç duyduğunu ve bu ihtiyacını ABD'den karşılayabileceğini belirtti.

"Hakan Atilla kalan cezasını Türkiye'de çeksin"

Ayrıca Çavuşoğlu ABD'de ceza alan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın kalan cezasını Türkiye'de tamamlayabileceğini belirterek, "Aksine bir delil bulamadıkları için de hakkında her suçlamaya 30 yıl istedikleri Hakan Atilla'ya kerhen bir ceza vermek zorunda kaldılar. Haliyle bu sürecin sonlandırılması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Aeabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi olayı ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu, Riyad ile bu konudaki iş birliklerinin Türkiye'nin istediği deviyede olmadığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise gündemdeki konuları değerlendirdiği basın toplantısında Çavuşoğlu ile Kaşıkçı soruşturmasında iş birliğine devam etme konusunda uzlaştıklarını söyledi.

"Pastör Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum" diyen Pompeo, ABD'nin Kaşıkçı konusunda insan haklarını ticari ilişkilerin gerisine ittiğine yönelik eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"ABD çok güçlü bir tepki gösterdi. Soruşturmayla ilişkili olan 17 kişiye yaptırım uyguladık.

"Aynı zamanda ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını yerine getirdiğimizden ve ABD'nin büyümeye devam ettiğinden emin olmamız gerekiyor. Bunu yaparsak dünya da daha iyi bir yer olur Orta Doğu da."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.