Çavuşoğlu: Taliban yönetimini tanıma konusunda acelemiz yok

Çavuşoğlu: Taliban yönetimini tanıma konusunda acelemiz yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki yeni yönetimin tanınması konusunda açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki yeni yönetimin tanınması konusunda açıklamalarda bulundu.

Antalya Diplomasi Forumu'nun sona ermesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Taliban yönetimini tanıma konusunda aceleci olmadıklarını söyledi.

Çavuşoğlu "Tanıma konusunda çok aceleci davranmıyoruz. Çünkü atılması gereken adımları biz de tüm dünya gibi görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Afganistan ve tanınma meselesi

Çavuşoğlu, bir gazetecinin "Foruma Taliban yönetiminden de önemli bir katılım vardı ve Taliban yönetimi burada uluslararası bir tanınma çağrısı yaptı. Muttaki ile yaptığınız görüşmede bu durum gündeme geldi mi?" sorusuna Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

"Biz Antalya Diplomasi Forumu'nun kapsayıcı olmasını istiyoruz. Herkesi davet ettik. Yunanistan'ı, Rum Kesimi'ni, hiç ayırt etmeden herkesi davet ettik. Çünkü burası özgür bir ortam, herkesin sesi buradan duyulsun istiyoruz. Burası resmi bir toplantı değil. Ama bugüne ve geleceğe yönelik önemli fikirlerin ortaya çıkması için herkesi dikkatlice dinlememiz gerekiyor.

Sonuç itibariyle Afganistan paneli de vardı. Afganistan'ın bugünkü geçici yönetimini davet etmemiz de son derece doğaldır. Çünkü herkes Afganistan ile ilgili bir şey söylüyor. Söylerken Afganistan'ın orada olmasında fayda var. Bir de Afganistan'ı da dinlemek lazım, şu andaki geçici yönetimi de dinlemek lazım.

Bizim daha önce temaslarımız, görüşmelerimiz oldu. Bu temaslarımızda, görüşmelerimizde uluslararası tanınma için hangi adımları atmaları gerektiğini dostane bir şekilde kendilerine söyledik. Bazıları ön koşul olarak söylüyor. Biz bunun Afganistan ve Afganistan halkı için önemini vurgulayarak anlatıyoruz. Tanınma olmadan Afganistan'daki birçok sorun çözülmez. Çünkü herkes insani yardım yapıyor ama, insani yardım şu anda en acil ihtiyaç, doğru, ama ülkenin özellikle gerek güvenliği, gerek istikrarı, ekonomisi için atılması gereken başka adımlar da var. O yüzden tanıma için Afganistan yönetiminin de kapsayıcılık dahil bazı adımları atması lazım.

Bazı olumlu mesajları görüyoruz, sonra uygulamada görmüyoruz. Mesaj değil, adım görmek istiyor tüm dünya. Biz de Türkiye olarak da şu anda, evet insani yardımlarımızı yapıyoruz, trenlerimizi gönderiyoruz, Maarif Vakfı okullarımız açık, iş insanlarımız, firmalarımız halen orada geliyorlar, gidiyorlar. Ama tanıma konusunda çok da aceleci davranmıyoruz. Çünkü atılması gerken adımları tüm dünya gibi biz de görmek istiyoruz."

Afganistan'ın tanınması konusundaki taleplerini forumda da yineleyen Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, "Afganistan coğrafi sınırlara, nüfusa ve iş başına bir hükümete sahip. Bir devlet olarak tanınmak için tüm gereklilikleri yerine getiriyor. O halde neden halen tanınmıyor?" ifadelerini kullanmış, 'Afganistan İslam Emirliği' yönetiminin resmen tanınması gerektiğini kaydetmişi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.