Çavuşoğlu: Teminat aldık, YPG verilen silahları bize karşı kullanmayacak

Çavuşoğlu: Teminat aldık, YPG verilen silahları bize karşı kullanmayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye hibe ettiği silahlarla ilgili tartışmalara sebep olan açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın  Washington'da yaptığı görüşmenin ayrıntılarını canlı yayında anlattı. Görüşmenin verimli ve dostane bir havada geçtiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan'ın tüm mesajları net bir şekilde ilettiğini ve ABD'de yeni yönetimin daha samimi olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan cümleler şöyle:

"YPG'nin olduğu yerde olmayız"

"ABD ile ilişkilerimizi daha ileri götürecek bir platformun oluştuğunu söyleyebilirim. Görüş ayrılığı olan konularda bile belli prensip anlaşmalarına vardık. Sayın Cumhurbaşkanımız verilmesi gereken mesajları net bir şekilde verdiler. Arazideki tecrübelerimizle birlikte bazı konuların oluşturabileceği riskleri ve hangi adımları atmaları hangi adımlardan geri durmalarını söyledik. Tabi FETÖ’nün iadesi, savunma sanayiinde işbirliği gibi konuları da görüştük.

ABD’de koalisyonun içinde DEAŞ’a karşı. Burada DEAŞ’a karşı Rakka dahil işbirliği yapmak istediğini ABD söylüyor. Biz başından beri doğru gruplarla DAEŞ’e karşı müdadele etmemiz gerektiğini söylüyoruz. 2012’de Türkiye’nin tavsiyelerini dinlemediklerinden ötürü hata yaptıklarını, ikili görüşmelerde söylemişlerdi. Ben bunu da hatırlatarak 'İlerde yine üzüntü duyacaksınız' dedim.

İçinde YPG’nin olduğu bir yerde biz olamayız. Bu mesajı Sayın Cumhurbaşkanımız net şekilde verdi. YPG’ye kaşrı mücadele edeceğimizi, angajman kurallarımızı uygulayacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız çok net muhatabına ve heyetine aktardı. Bu konuda olumsuz bir şey söylemediler ve anlayışla karşıladılar. YPG dahil hiçbir unsurun Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler.

"Siahlar bize karşı kullanılmayacak"

Silahlar sadece Rakka ve güneyinde kullanılacak. Türkiye’ye karşı kullanılmasına müsaade edilmeyecek, ayrıca PKK ile mücadelede etkin olarak destek olunacak. YPG kendisine alan yaratmak için buralara gidiyor, DAEŞ için değil. O da terör örgütü o da. YPG’nin Rakka’ya girmesinin DAEŞ’ten kurtarmak değil, ilerde bağımsız devlet oluşturmak amacıyla bu operasyonlara girdiğini söyledik. Kendilerinin Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini böyle bir oluşuma izin vermeyeceklerini söylediler.

Trump yönetimi Obama yönetiminden farklı. Bizzat Obama’nın ve askeri yönetimin söz vermesine rağmen Münbiç’ten çekilmediklerini gördük. Yeni yönetimin daha samimi olduğunu görüyoruz. Bölgedeki kişiler arazideki kişiler eski yönetimle yanı kişiler. Bunların yeni yönetimi zehirlememesi gerekiyor. Bu kişiler risk oluşturabilir, dikkat edilmesi lazım.

(Brett) McGurk PKK ve YPG’ye net şekilde destek veren bir kişidir. Bu kişinin değişmesinde fayda vardır. Yönetime bu şekilde iletmedik ama görevine devam eden kişilerin ilişkilerimizi etkileyeceğini söyledik isim vermeden.

"Rakka Araplara bırakılacak teminatı aldık"

YPG ile bugüne kadar yapılan işbirlğinin bir tercih değil zorunluluk olduğunu hatırlattılar. Biz zorunluluk olmaması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanımız net şekilde ortaya koydu. Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle işbirliği yapmanın doğru olmadığını ve alternatiflerinin olduğunu söyledi Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz temizlerken şehirleri, YPG ile işbirliği yapmadık. Dolayısıyla Rakka’da temizlenebilir. Rakka’nın yönetimi yerel güçlere yani Araplara bırakılacak. Yüzde 99 Sünni Arap'tır ve 'Mutlaka onlara yönetim bırakılacak' diye teminat verdiler.

Müttefikler arasında bir söz verilirse yerine getirilir. Türkiye söz verirse yapar. Kendi aramızdaki güven içinde bu çok önemlidir. Münbiç örneğini hatırlarsak biz tabi temkinli davranıyoruz.

'PKK ile açık net mücadeleyi birlikte yapalım' mesajıyla PKK ve YPG’yi ayrı ele alıyorlar. Bizim verdiğimiz tüm mesajlarda kadrolarının bile aynı olduğunu, hiçbir farkları olmadığını söylüyoruz kendilerine.

Sincar başta olmak üzere PKK ile mücadelede PKK elebaşlarının etkisiz hale getirilmesine ortak çalışma konusunda bir sorun yok. Son zamanlarda isteyip alamadığımız savunma sanayi ürünleri vardı. Bu konuda engeller kalkacak.

Bu yönetimi bir önceki yönetime göre Gülen konusunda da samimi bulduk. Trump, tüm Türkiye’nin taleplerini değerlendirdiklerini, ulaştırılan tüm belgeleri titizlikle incelediklerini söylediler. Bizde beklentilerimizi söyledik. Bu süreçte idari tedbirlerin alınabileceğini, Amerika’da bir soruşturma açılması gerektiğini iade sürecine kadar bunlar yapılabilir. İade edilinceye kadar geçici tutuklama dahil bazı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledik."

Almanya'ya rest

Almanya ile yaşanan İncirlik gerilimine de değinen Çavuşoğlu, "İncirlik'ten çekilirlerse kendileri bilir, yalvaracak değiliz. Biz şantaj yapmıyoruz. Bu şantaj ise sizin yaptıklarınız neydi? Artık Türkiye çifte standartlara boyun eğmez. Alman Dışişleri Bakanı'nın sözleri saygısızlık" dedi.

Rus ve İranlı uzmanlar Ankara'da

Suriye'de ilan edilen çatışmasızlık bölgesinde gelinen son noktayı aktaran Çavuşoğlu, "Ankara'da Rus ve İranlı uzmanlarla çalışıyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs müzakarelerindeki son durumun sorulması üzerine Dışişleri Bakanı şu yanıtı verdi: "Artık bu konuyu uzatmak istemiyoruz, Rum tarafı seçim döneminde daha popülist bir çizgiye kaydı."

Kaynak: Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.