Çavuşoğlu: Türkiye her zaman 'tek Çin' ilkesine bağlıdır

Çavuşoğlu: Türkiye her zaman 'tek Çin' ilkesine bağlıdır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Görüşmede Doğu Türkistan konusu da gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 6 ülkeyi kapsayan ziyaretleri kapsamında geçtiğimiz gün Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Yi daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edildi.

Wang Yi'nin Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili olarak Global Times'ın aktardığına göre Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman "tek Çin" ilkesine bağlı olduğunun altını çizdi.

Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleriyle ilgili konunun da gündeme geldiği görüşmede Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, sorunun "terörizm ve ayrılıkçılıkla mücadele olduğunu" öne sürdü. Bakan Çavuşoğlu ise bu açıklamayla ilgili olarak Türkiye'nin her zaman "tek Çin ilkesine bağlı kaldığını" belirtti.

Global Times'ta yer alan ifadelere göre Çavuşoğlu görüşmede, "Türkiye topraklarında Çin'e karşı her türlü 'şiddet eylemini' engelleyeceklerini ve Çin karşıtı hiçbir eyleme karışmayacaklarını" ifade etti.

Çin merkezli haber sitesinde yer alan ifadeler, Türkiye'deki ajanslar ve servis edilen resmi basın bültenlerinde yer almadı.

Çin yönetimi, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine yönelik gelişmiş asimilasyon ve soykırım yöntemleri uygulamakla suçlanıyor. 

Çin'in Uygur Türkleri ve bölgede yaşayan diğer etnik unsurlara yönelik tutumu, başta ABD olmak üzere birçok batılı ülke tarafından uluslararası kamuoyunun gündemine getiriliyor.

1 milyondan fazla Uygur Türkünün Çin tarafından Doğu Türkistan'da toplama kamplarında zorla tutulduğu biliniyor. 

Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri, Doğu Türkistan'da yaşananları gündem edebilmek ve seslerini duyurabilmek için geçtiğimiz dönem Türkiye'nin farklı bölgelerinde eylemler gerçekleştirmiş, bu eylemlerden bazıları güvenlik güçlerince engellenmişti.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.