Çelik: Laiklik toplumsal barışı sağlıyor, Anayasa'dan çıkarılması söz konusu değil

Çelik: Laiklik toplumsal barışı sağlıyor, Anayasa'dan çıkarılması söz konusu değil

Çelik, AK Parti olarak kendilerinin de laikliği savunduğunu ve laiklik ilkesinin Anayasa’dan çıkarılmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

Çelik, AK Parti olarak kendilerinin  de laikliği savunduğunu ve laiklik ilkesinin Anayasa’dan çıkarılmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı devam ederken parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

İç dış siyasi olaylar başta olmak üzere olağan gündemin takip edildiğini dile getiren Çelik, Türkiye ile Mısır arasındaki görüşmelerde Libya, Suriye, Irak, Filistin ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alınmaya başladığını söyledi.

Çelik, "Mısır ülkemizin önemli ortaklarından bir tanesi. Haftalık 21 sefer ile Türk Hava Yolları Afrika kıtasında en fazla uçuşu Kahire'ye gerçekleştiriyor. 2020 yılında toplam ticaret hacmimiz 4,85 milyar dolar olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Çelik, Afganistan'daki gündemi tüm dünya gibi kendilerinin de yakından takip ettiklerini belirterek, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesiyle fiili güç olarak Taliban'ın sahada kontrolü ele aldığını dile getirdi.

“Afganistan’da kapsamlı hükümet kurulamadı”

İnsan hakları ve kadın hakları başta olmak üzere Afganistan'daki konuları hassasiyetle takip ettiklerini vurgulayan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Kapsayıcı ve kuşatıcı bir hükümetin ortaya çıkmasını arzu ettiğimizi ifade ettik. Şu aşamada geçici bir hükümet kuruldu, onun yeterince kapsayıcı olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca 33 kişilik bir yönetim var hükümette, bunun geçici olduğu ifade ediliyor. Bundan sonraki adımların daha kapsayıcı olması konusunda takiplerimizi sürdüreceğiz.

Afganistan'ı kendi kaderine terk etmemesi, Afganistan'daki geçiş döneminin sağlıklı bir şekilde olması, kapsayıcı hükümet modelinin ortaya çıkması, kadın hakları gibi konularda daha çok mesaj vermesi uluslararası toplumun bir mükellefiyetidir."

Suriye'de bir Afganistan modellemesinin ortaya konulmaya çalışıldığını savunan Çelik, "Suriye yeni bir Afganistan olmasın, Akdeniz'in dibinde yeni bir Afganistan ortaya çıkarmayın" uyarıları yaptıklarını aktardı.

“AK Parti laikliği güçlü bir şekilde savunmuştur”

Laiklik ilkesinin anayasadan çıkarılmayacağını belirten Çelik, "AK Parti’nin laiklik konusunda tutumu bellidir. Laiklik anayasadan çıkarılması gibi bir durum asla söz konusu olamaz. Bu duruma AK Parti’nin olumlu bakması mümkün değildir. Laiklik toplumsal barışı sağlayan bir mekanizma olarak da son derece kıymetlidir. Biz laiklik prensibinin anayasada korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir yaklaşıma olumlu bakmıyoruz. Laikliğin istismarıdır laikçilik. AK Parti iktidara geldiğinden beri laikliği güçlü bir şekilde savunmuştur. Bir dayatma ya da ideolojik baskı aracına dönüşmemesi gerektiğini ifade etmiştir" dedi.

Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi konusu

Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerle ilgili soruyu da yanıtlayan Çelik, “Önemli bir mesele. Suriye iç savaş ortaya çıktığında Cumhurbaşkanımızın Obama ile yaptığı görüşmelerde istediği Suriye içinde uçuşa yasak güvenli bölge oluşturulması ve mültecilerin orada tutulmasıydı. Maalesef uluslararası toplumlar sorumluluklarını yerine getirmeyince ölümden kaçan bu insanlar Avrupa ve Türkiye'ye gitti. Bunun mekanizması nasıl olur şimdilik bir şey söylemek zor. Tabi bu insanları ölümün kucağına atalım değil, hassasiyetli ve şerefli bir model kurmak” dedi.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.