Çelik: Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için şu an bir şey yapılamıyor

Çelik: Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için şu an bir şey yapılamıyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası toplanan MKYK toplantısı son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası toplanan MKYK toplantısı son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Sayın Cumhurbaşkanımız tansiyonun yükseldiği ilk anda itibaren hem gerginliğin azaltılması hem de barışın korunması için yoğun bir çaba sarf etti.  Hem Zelenski ile hem Putin ile NATO içerisindeki müttefiklerimizden çeşitli devlet başkanlarıyla yoğun bir şekilde bu görüşmelerini sürdürdü.

Görüşmelerin odak noktası tabii ki diplomasi yoluyla, Minsk anlaşmaları çerçevesinde bu krizin durdurulmasıydı.

Ukrayna ve Rusya tarafıyla en doğrudan konuşabilen devlet başkanı olarak Cumhurbaşkanımızın bu çabaları  hem Rusya hem Ukrayna tarafından olumlu karşılandı.  Cumhurbaşkanımız olayın başından itibaren Türkiye’nin üzerine düşeni yapacağını, bir ev sahipliği gerçekleştirebileceğimizi ifade etti.  Gelinen noktada çatışma başlamış noktada.

Bu işgali tümüyle reddediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu en başından beri söylüyoruz."

"Sayın Cumhurbaşkanımızın iki ifadesinin yan yana gelmesi önemlidir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini güçlü bir şekilde savunuyoruz. İkincisi de burada Ukrayna’dan ve Rusya’dan vazgeçmek istemeyiz.  Türkiye bu açıdan NATO ittifakı içindeki mükellefiyetlerini yerine getirmekle birlikte kendi coğrafi konumu, siyasi ilişkileri çerçevesinde özgün bir pozisyon üretmişti.  Toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması için de üstüne düşeni yapacağını söylemiş."

Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlar

"Bir yandan NATO, Rusya, Ukrayna ile ilişkilerimiz var. Türkiye bir NATO müttefiki olarak bu güne kadar yapıcı bir tutum sergiledi ve bu böyle devam edecektir. Rusya'nın bu saldırgan tutumundan vazgeçmesi için diplomatik ilişkileri devam ettirmeyi sürdüreceğiz. Ukrayna'daki vatandaşlarımızla yakın bir temas içindeyiz. Oradaki diplomatik misyonlarımız görevlerine devam ediyorlar. Bugün bir vatandaşımızın yanlış bir bilgi video yayınlandı. Ukrayna'da diplomatik misyonlarımız görevlerinin başındadır.

Oradan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili olarak şu anda bir şey yapılamıyor. Bütün senaryolara hazır bir şekilde devlet kurumlarımız çalışıyor. Bu süreç bir şey daha gösterdi. AB'nin kınama teşkilatına döndüğü, sadece uluslararası olaylarda kınama ürettiği görüldü. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin neler katacağı konusunda bilgilendirme bulunduk. Karadeniz'in güvenliği konusu kapsamlı şekilde değerlendiriliyor."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.