Cemal Kaşıkçı cinayeti BM'ye taşınıyor

Cemal Kaşıkçı cinayeti BM'ye taşınıyor

BM’nin yargısız infazlardan sorumlu özel temsilcisinin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturma için Türkiye’ye gideceği, elde ettiği bulguları BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağı bildirildi.

BM’nin yargısız infazlardan sorumlu özel temsilcisi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili “bağımsız uluslararası bir soruşturma” için gelecek hafta Türkiye’ye gideceğini bildirdi.

Agnes Callamard, yaptığı açıklamada “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini incelemek üzere bağımsız bir soruşturmaya başkanlık edecek ve 28 Ocak ile 3 Şubat 2019 arasında Türkiye’de olacağım” ifadelerini kullandı.

Callamard, suçun işlendiği koşulları ve devletlerle kişilerin sorumluluğunun niteliği ve ölçeğini değerlendireceğini söyledi. Callamard, soruşturmanın sonucunu ve önerilerini BM İnsan Hakları Konseyi’ne 2019’un Haziran ayında yapılacak oturumda sunacağını kaydetti.

Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada geçen yıl 21 Suudi vatandaşının davayla ilgili olarak gözaltına alındığı bunların 11’i hakkında iddianame hazırlanarak mahkemeye sevk edildikleri belirtilmişti. Bu ay başında ise savcı, gözaltındaki 11 kişinin beşinin ölüm cezasıyla yargılandıklarını kaydetmişti.

Fransız akademisyen Callamard, New York’taki Columbia Üniversitesi Küresel İfade Özgürlüğü bölümünün başkanı. Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne rapor veren Callamard’ın görevi dünya genelinde infazları incelemek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için uluslararası bir soruşturma başlatma zamanının geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu uluslararası düzeye taşımak için hazırlık yapılmasını istediğini söyledi ve BM raportörünün de konuyla ilgili Türkiye’ye geleceğini belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.