Cemil Meriç'ten Avrupa ve Nobel ödülleri söyleşisi

Cemil Meriç'ten Avrupa ve Nobel ödülleri söyleşisi

Başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış düşünce adamı olan Hüseyin Cemil Meriç'in "Avrupa ve Nobel Ödülleri" ile ilgili önemli fikirleri

Cemil Meriç kimdir?

Cemil Meriç; dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır. Telif ettiği 12 eseri ve tercümeleriyle Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğu kabul edilir. Sosyoloji profesörü Ümit Meriç'in babasıdır.

Avrupa ve Nobel ödüllerine dair

İlginizi çekeceğini düşündüğümüz bu röportajda Cemil Meriç, Avrupa'nın değerleri konusunu ele alıyor ve konuşmasına şu çarpıcı "Avrupa'nın bizim gerçek değerlerimizi takdir etmesi düşünülebilir mi?" sorusu ile başlıyor.

Nobel ödüllerine bakış açısı konusunda 'şüpheli' olduğunu dile getiren Cemil Meriç "Şimdiye kadar hiçbir deha armağanlar sayesinde insanlığa kendini kabul ettirmemiştir" diye ekleyerek Avrupa'nın ve verdikleri ödüllerin önemi hakkındaki yanılgıya dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Batı tarafından layık görülecek ödüllerin; belli bir kültüre mütedair olması gerektiğini söyleyerek Avrupa'nın emellerini okşayan, Avrupa'ya kendini güzel gösteren ve günahlarını unutmasına yarayan eserler olabileceğini anlatmaktadır.

"Churchill insanlık ölçüsünde bir yaratıcı değildir" diyerek Nobel ödüllerine 'yanılgı' olarak bakılmasının nedenlerini sıralayan Cemil Meriç, şu örneğiyle konuya ışık tutmuştur: "Kapitalizm sadece kendi zaferlerini kazandı ve belli bir düzeni müdafaa etti diye Churchill'i mükafata layık görmüştür."

Batı merkezli veya batıya benzeyen fikir, kültür, hukuk, toplum ve sanat üretme eğilimine sahip yerli aydınlarımızın psikolojisini ve son ikiyüzyıllık batılılaşma maceramızı anlatan şu sözü de konuya bir başka açıdan bakmamızı sağlayacaktır: "Batı karşısındaki durumumuz, efendisinin ilaçlarını çalıp içen uşağın durumudur."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.