Cenevre görüşmeleri başladı: Rejim Esed'in geleceğini tartışmayacak

Cenevre görüşmeleri başladı: Rejim Esed'in geleceğini tartışmayacak

Suriye rejimi delegasyonu ise BM arabuluculuğundaki görüşmelere ilk kez bugün gecikmeli olarak katıldı.

Suriye’de yedi yıldır devam eden çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerinin sekizinci turu Salı günü Cenevre'de başladı. Suriye rejimi delegasyonu ise BM arabuluculuğundaki görüşmelere ilk kez bugün gecikmeli olarak katıldı.

Rejim delegasyonu, Riyad'da muhalifler tarafından 22-23 Kasım tarihleri arasında yapılan konferansın sonuçlarını protesto amacıyla görüşmelere gecikmeli katılacağını açıklamıştı. Riyad'daki konferansın kapanış bildirisinde hükümetle Cenevre'de koşulsuz doğrudan görüşmeler yürütülmesi çağrısı yapılmış ve Suriye rejimi lideri Beşar Esed'in siyasi geçiş sürecinin başında iktidardan ayrılması gerektiği belirtilmişti. Suriye rejimi Esed'in Suriye'nin geleceğindeki rolü ile ilgili tartışmaya girmeyi reddediyor.

Suriye rejimi yetkilileri Cenevre’de BM temsilcileriyle ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldiler.

Görüşmeler gelecek haftaya uzayabilir”

BM arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin önceki yedi turunda az gelişme kaydedilirken sekizinci tur görüşmelerde ülkedeki iç savaşı sona erdirme konusunda ilerleme kaydedilmesi beklenmiyor.

De Mistura da görüşmelerin ardından atmosferin yapıcı ve profesyonel olduğunu söyledi ve görüşmelerin gelecek haftaya uzayabileceğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.