Cerablus'ta peçe yasağı halkı sokaklara döktü

Cerablus'ta peçe yasağı halkı sokaklara döktü

24 Ağustos'ta Fırat Kalkanı güçlerince ele geçirilen Cerablus'ta belediyenin peçe yasağı kararı halktan büyük tepki topladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu güçlerinden oluşan birliklerle başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu, ilk büyük hedefi olan Cerablus şehrini 24 Ağustos 2016 tarihinde IŞİD'in elinden almıştı. Bundan sonraki günlerde güneye doğru hızla ilerleyen birlikler IŞİD'in Halep kuzeyinde elinde tuttuğu toprakların büyük çoğunluğunu ele geçirerek örgütü Türkiye sınırlarından uzaklaştırmıştı.

Fırat Kalkanı Operasyonu'nun askeri aşamasının sona erdiği Cerablus gibi bölgelerde, sivil hamleler başlatılmıştı. Bu hamleler kapsamında Türkiye desteğiyle şehirde hastanelerin, okulların, sivil ve sosyal merkezlerin açılmasına ve geliştirilmesine hız verilmiş, Suriyelilerden oluşan bir polis gücü de güvenliği sağlama amacıyla teşkil edilmişti.

Dün ise şehirden gelen bir yasak haberi gerginliğe sebep oldu. Cerablus Belediyesi, okullarda kadınlar için peçenin ve erkekler için başa örtülen örtülerin kullanımını yasaklayan bir karar aldı. Altında yerel meclis başkanı Muhammed Habeş'in imzası bulunan karar, başta bölge halkı olmak üzere bölgedeki birçok grubun da tepkisini çekti.


Söz konusu yasakta, bu kararın emniyet tedbirleri çerçevesinde alındığı ifade edilse de karar büyük tepki topladı. Sokaklara dökülen halk belediye binasını da kuşatarak protestoları sürdürdü. Protestolara ilişkin video görüntüleri sosyal medyada da paylaşıldı.

 

 

Öte yandan, bölgedeki diğer unsurların da bu karara tepkisi sert oldu. Ahraru'ş Şam liderliğinden bir isim, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Cerablus Belediyesi'ni, rejime bağlı olan ve adı hukuksuz eylemlerle anılan 'şebbiha' olarak niteledi. 

Söz konusu karar, bölgede bağımsız faaliyet yürüten Suriyeli gazetecilerde de sert tepkiye sebep oldu. Bunlardan biri olan Hasan Cüneyd, belediyeyi hedef alarak "rejimden ne farkınız var?" ifadesini kullandı.

Ahraru'ş Şam'ın Cerablus kolu bu karara şiddetle karşı olduklarını ilan eden bir açıklama yayınladı. Ahraru'ş Şam, belediyenin aldığı peçe yasağı kararını kesinlikle kabul etmeyeceğini ifade etti.


Tüm bu gerginlik esnasında Cerablus yerel mahkemesinden, olayı farklı boyuta taşıyacak bir açıklama geldi. Yerel mahkeme, belediyenin kararına tepki göstererek "bu karar hukuki değil ve bu karardan sorumlu olmayız" açıklamasında bulundu.


Bu açıklamanın ardından bölgedeki ÖSO güçleri, yerel yönetimi dağıttı ve belediye başkanını tutukladı. Yerel halkın yanı sıra karar, Suriye'nin diğer bölgelerindeki kişilerin büyük tepkisini çekti. Halkın ve bölgedeki grupların yoğun tepkisi sonucu karar geri çekildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.