Cezayir ile Fas arasında gerginlik tırmanıyor

Cezayir ile Fas arasında gerginlik tırmanıyor

Fas'ın Cezayir'in kendilerine ilişkileri normalleştirmeye gizlice özel bir teklif yaptığına dair iddia yalanlandı.

Cezayir'in kriz yaşadığı komşusu Fas'a Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla gizli ve özel bir teklif yaptığı iddia edilmişti. Cezayir'den bu iddialara yalanlama geldi.

Cezayir'in Mağrip ve Batı Sahra ülkeleri özel elçisi Ammar Belani bu iddiaların doğru olmadığını, Cezayir'in böyle bir teklif veya girişimde bulunmadığını açıkladı.

İddialara göre Cezayir Fas'a, Kabiliye bölgesi hakkında resmi açıklamada bulunmama ve Fas medyasını susturma karşılığında anlaşma teklif etmişti.

Bu iddialar Kabiliye'de büyük tepkiye neden olmuştu.

Cezayir'in dağlık Kabiliye bölgesi Berberilerce meskun, özerklik talep eden ve Cezayir'in iç sorunlarının başında gelen bir bölge olarak biliniyor.

Bugünlerde Cezayir'de devlet medyasında "Fas'ın iftira ve iddiaları" serilerinin yayılması dikkat çekiyor. Cezayir, krizde olduğu komşusu Fas'a bir medya savaşı da açmış bulunuyor. 

1956'da Fas, 1962'de Cezayir Fransa'dan bağımsızlıklarını kazandılar. Kuzey Afrika'nın bu iki komşu ülkesinin ilişkileri 1960'lı yıllardan beri sorunlu oldu.

İki ülke de birbirini ülkelerindeki yönetim karşıtı silahlı faaliyetlere destek vermekle suçluyor.

Bu gerginlik Fas ve Cezayir'in birbirleriyle ticaret potansiyelini de yeterince kullanamamasına neden oluyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.