Cezayir ile Fas arasındaki kriz derinleşiyor

Cezayir ile Fas arasındaki kriz derinleşiyor

Cezayir ordusu Fas'ı ülkeyi karıştırmaya çalışmakla suçladı. Fas yönetimi bu iddiayı yalanlarken aslında Cezayir'in Fas'ı karıştırmaya çalıştığını iddia etti.

Cezayir ordusunda yapılan açıklamada Fas'ın iç işlerine müdahalede bulunarak Cezayir'i karıştırmaya çalıştığı öne sürüldü.

Ordu kaynakları tarafından Cezayir medyasına yapılan açıklamada, "Geçmişten bu yana Fas Krallığı Cezayir'i karıştırmaya çalışmaktan hiç geri durmuyor. Fas Krallığı'nın Cezayir'de terör hareketlerini destekleyeceğine dair istihbarat alıyoruz. Fas'ı uyarıyoruz. Bu kez karşılık veririz" denildi.

"Fas'ın iç işlerine müdahil olabiliriz ama olmuyoruz"

Yine açıklamada Cezayir'in hiçbir zaman Fas'ın iç işlerine karışmaya çalışmadığı, Fas'ta iç müdahaleyi kolaylaştıracak krizler yasanmasına rağmen Cezayir'in Fas'ın iç işlerine müdahil olmadığı iddia edildi.

"Böyle bir planımız yok"

Fas'tan gelen karşı açıklamada ise kendilerinin Cezayir'i geçmişte de, bugün de karıştırma gibi bir planı ve girişimi olmadığı belirtilip, aslında Cezayir'in Fas'ı karıştırmaya çalıştığı karşı suçlamasında bulunuldu.

Fas, geçmişten bu yana Cezayir'i Batı Sahra'da Fas Krallığı'na karşı mücadele veren silahlı bağımsızlık yanlılarını desteklemekle suçluyor.

İlişkiler 1960'lardan bu yana sorunlu

1956'da Fas, 1962'de Cezayir Fransa'dan bağımsızlıklarını kazandılar. Kuzey Afrika'nın bu iki komşu ülkesinin ilişkileri 1960'lı yıllardan beri sorunlu oldu. İki ülke de birbirini ülkelerindeki yönetim karşıtı silahlı faaliyetlere destek vermekle suçluyor.

Bu gerginlik Fas ve Cezayir'in birbirleriyle ticaret potansiyelini de yeterince kullanamamasına neden oluyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.