Cezayir ve Tunus İsrail uçağına hava sahalarını kapattı

Cezayir ve Tunus İsrail uçağına hava sahalarını kapattı

Cezayir ve Tunus İsrail'den Fas'a giden uçağın hava sahalarından geçmesine izin vermedi.

Tunus yerel haber kaynaklarına göre, Tunus ve Cezayir’in, ABD arabulucuğunda gerçekleşen normalleşme anlaşması çerçevesinde İsrail'in başkenti Tel Aviv’den Fas'ın Rabat kentine doğru havalanan El Al Israel Havayolları’na ait uçağın hava sahalarından geçmesine izin vermediğini bildirdi. Kaynaklar, İsrail uçağının bu yüzden direkt uçuş yerine daha uzun bir güzergâhı kullanmak zorunda kaldığını kaydetti.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, Tunus'un Nessma TV isimli kanalında Tunus ve Cezayir’in hava sahalarını kapatmaları sonucu İsrail uçağının, Yunan hava sahasından Akdeniz'e, oradan İtalya, ardından İspanya ve son olarak Fas'ın başkentine giden kuzey rotasını kullandığını belirtildi.

İsrail radyosu, ABD'nin arabuluculuğuyla varılan normalleşme anlaşması çerçevesinde gerçekleşen uçuşta ABD’li bir heyetin de bulunduğunu duyurmuştu. Uçakta ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Şabbat’ın da bulunduğu ifade edildi.

Binyamin Netanyahu evvelki gün (21 Aralık Pazartesi) özel danışmanı Meir Ben Şabbat başkanlığındaki İsrailli heyetin ziyaret sırasında Fas Kralı VI. Muhammed ile görüşeceğini duyurdu. 

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'ın ardından İsrail'le son birkaç ay içinde diplomatik ilişki kurmaya başlayan dördüncü, 1979'dan bu yana ise altıncı Arap ülkesi, Kuzey Afrika bölgesinde ise ilk ülke oldu.

Tunus ve Cezayir, İsrail'le normalleşme adımları atmaya devam eden Fas'a tepkili.

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.