Cezayir'de Berberilere yönelik tutuklama operasyonları

Cezayir'de Berberilere yönelik tutuklama operasyonları

Cezayir'de Kabiliye bölgesindeki Berberilere özerklik talep eden Kabiliye Özerklik Hareketi mensuplarına "terör ve ayrılıkçılık" suçlamalarıyla bir dizi tutuklama operasyonu düzenlendi.

Cezayir polisi, ülkede "terör örgütü" olarak nitelendirilen "ayrılıkçı" Kabiliye Özerklik Hareketi üyesi olmakla suçladığı 27 kişiyi tutukladığını duyurdu. 

Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, "Sanıkların ulusal birliğe zarar verme, kamu düzenine zarar verme ve izinsiz gösterilere kışkırtma suçlamalarıyla tutuklandığını" belirtti. Tutuklamalar Kabiliye bölgesinde protestolara neden oldu.

Özerklik talebi

Cezayir'de Berberilerin yaşadığı dağlık Kabiliye bölgesi ile Cezayir yönetimi arasında sorunlar yaşanıyor. Kabiliyeliler tarihten bu yana kendi kendilerini yönetmek istemeleriyle dikkat çekiyorlar. Bu nedenle Osmanlı Devleti'nin geniş özerklik verdiği Kabiliye'de 19. yüzyılda başlayan Fransa'nın sömürge yönetiminin sıkı denetim kurmaya çalışması büyük isyanlara sebep olmuştu.

Kabiliye Özerklik Hareketi ayrılıkçı olmadıklarını, Kabiliye'ye bağımsızlık istemediğini belirtiyor. Taleplerinin Cezayir'in içinde Kabiliye'ye geniş özerklik ve Berbericeye daha geniş kullanım alanı olduğunu vurguluyorlar.

Bu tutuklamaların Kabiliye'de tansiyonu artırabileceği belirtiliyor. Geçmiş yıllarda Kabiliye Berberileriyle Cezayir asker ve polisleri arasında çatışmalar çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.