Chilcot Raporu: Irak İşgali 'Abartılı' Gerekçelere Dayanıyor

Chilcot Raporu: Irak İşgali 'Abartılı' Gerekçelere Dayanıyor

İngiltere'nin Irak Savaşı'na katılmadan önce ve sonrasında alınan kararlarına yönelik yürütülen soruşturmanın sonuçları açıklandı.

Çarşamba günü açıklanan raporda, İngiltere'nin Irak Savaşı'nda, ABD öncülüğündeki misyona destek vermesinin 'aceleci' bir karar olduğu sonucuna varılıyor.

Irak Soruşturma Komisyonu Başkanı John Chilcot, İngiltere'nin savaşa girme kararının, Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak'ta, silahların bırakılmasına yönelik tüm barışçıl çözümler tükenmeden alındığını belirtti.

Tony Blair’in savaşa girme kararının ‘tatmin edicilikten uzak’ olduğu sonucuna varıldığını aktaran Chilcot ayrıca İngiltere’nin Irak savaşı sonrasına yönelik hiç bir planının da bulunmadığı dile getirdi.

Rapor, Blair’in ülkeyi Irak savaşına sokma gerekçesini de ‘abartılı’ buluyor.

"Tehlike olduğundan büyük gösterildi"

Raporda dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, 2003 yılında Irak Savaşı'na girme kararı alırken yanlış istihbarat bilgilerine dayandığına ve barışçıl bir çözüm için tüm imkanları kullanmadığına dikkat çekildi. Komisyon yedi yıl süren soruşturmanın sonunda, Blair'in Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olduğuna dair istihbaratı, parlamentoda, olduğundan daha güçlü kanıtlara dayanır şekilde yansıttığına hükmetti.

Blair: ‘Sorumluluğu alıyorum’

Raporun açıklanmasının ardından Tony Blair sert bir açıklama yayınladı. Blair, “Rapor, yalanlar ve hile ile igili suçlamaları bir kenara bırakmalı. İnsanlar Saddam Hüseyin’e karşı askeri harekat konusunda benim kararıma katılır ya da katılmaz. Ben kararı iyi niyetle aldım ve bunun ülkenin en iyi çıkarına olduğunu düşündüm” dedi.

Ne olmuştu?

2003 yılında Irak işgali BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan başlatıldığı için büyük tartışma yaratmıştı. Savaşa gerekçe gösterilen Irak'taki kitle imha silahlarına dair istihbarat bilgileri teyit edilemedi. Irak Savaşı'nda çatışmaların dorukta olduğu dönemde ülkede 46 bine yakın İngiliz askeri bulunuyordu. Savaş sırasında ve sonrasındaki istikrarsızlık döneminde on binlerce Iraklı ve 179 İngiliz askeri hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.