CIA belgelerinde oğul Bin Ladin'in evlilik görüntüleri de yer aldı

CIA belgelerinde oğul Bin Ladin'in evlilik görüntüleri de yer aldı

CIA tarafından tamamı yayınlanan Abbotabad belgelerinde oğul Bin Ladin'in görüntüleri de bulunuyor.

CIA tarafından yayınlanan belgelerde Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'in yetişkin olduğu döneme ait fotoğrafı ilk kez görüldü. İki bölüm halinde erişime açılan video, 2 Mayıs 2011 tarihinde Usame bin Ladin'in öldürüldüğü baskında ele geçirilen ve Abbotabad Belgeleri olarak anılan belgeler arasında yer alıyordu.

Hamza bin Ladin 2015 yılının ortalarından bu yana el Kaide tarafından öne çıkarılmaktaydı. El Kaide'nin medya kolu Es Sahab, Hamza bin Ladin'in ABD'yi tehdit ettiği, Suudi hanedanlığının devrilmesi çağrısı yaptığı, Suriye'deki savaşın önemine vurgu yaptığı videolar yayınlamıştı. Bu videolarda Hamza bin Ladin'in yalnızca sesine yer verilmiş, diğer cihadi kişiliklerin fotoğraflarına yer verilirken Hamza bin Ladin'in fotoğrafı hiçbir zaman servis edilmemişti.

Eylül ayında Es Sahab'ın 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yayınladığı videonun tanıtım fotoğrafında, Hamza bin Ladin'in çocukluk fotoğrafı da bir silüet olarak silik bir biçimde yer almıştı. Hamza bin Ladin'in çocukluk fotoğrafı uzun yıllardır biliniyor. Ancak El Kaide'nin Hamza bin Ladin'in yetişkinlik fotoğraflarını yayınlamaktan itinayla kaçındığı, çünkü bunun cihat yanlısı isimlerin devlet otoriteleri ve istihbarat kuruluşlarının ajanları tarafından bulunmalarını kolaylaştıracağı düşünülüyordu.

 


CIA tarafından yayınlanan belgelerde Hamza bin Ladin'in yetişkinlik dönemine ait ilk görüntüler yayınlandı. Oğul Bin Ladin'in düğününde çekilen görüntülerin en az on yıllık olduğu düşünülüyor. Bu nedenle görüntülerde yer alan Hamza bin Ladin'in mevcut hali, muhtemelen videodaki halden oldukça farklı.

Hamza bin Ladin'in bu evliliğinin, yine önde gelen cihat yanlısı isimlerden Ebu Muhammed el Mısri'nin kızıyla, ev hapsinde tutuldukları İran'da gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

El Kaide-İran ilişkileri

11 Eylül saldırıları sonrası birçok önemli ismin yanı sıra Hamza bin Ladin'in de İran topraklarına kaçmak durumunda kaldığı biliniyor. İlk yıllarda İran tarafından "sıcakkanlı" karşılanan El Kaide'nin üst düzey isimleri için ilerleyen yıllarda hayat çekilmez hale gelecekti. İran ve El Kaide arasında yıllardır süren diplomatik ilişkilerde, ülkede tutulan üst düzey isimler meselesinin de büyük bir ağırlığı var.

İran'ın bu isimlere yönelik artan baskısı nedeniyle ilerleyen yıllarda El Kaide liderliğinin, ev hapsinde tutulan isimlerin serbest kalması için Hamaney'e mektup yazdığı öne sürülmüştü. El Kaide İranlı bir diplomatı da ev hapsinde tutulan kişilerin serbest kalması pazarlığında kullanmak için kaçırmıştı. Usame bin Ladin'in bazı notlarından, bu isimlerin serbest kalması sonrası İran tarafından izlenmeye devam edilebilecekleri ve vücutlarına (diş dolgusu vesair yollarla) vericiler yerleştirilmiş olabileceğine yönelik şüpheler taşıdığı öğrenilmişti.

El Kaide, İran'da saldırı düzenlememe taahhüdü karşılığında bir takım sınır geçişi opsiyonları kazanmıştı. 

Enver Sedat'ı öldüren kişinin kardeşi

Hamza bin Ladin'in düğününde yakınında yer alan isimlerden biri de, Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ı öldüren Halid el İslambuli'nin kardeşi Muhammed el İslambuli. El Kaide içerisinde önemli bir pozisyonda bulunan ismin de bir dönem mecburi olarak İran'da ikamet ettiği düşünülüyor. İslambuli'nin 2014 yılında Suriye'ye gittiği ve ABD tarafından "Horasan Grubu" olarak adlandırılan yapılanmada önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.


Muhammed el İslambuli, fotoğrafın solunda

Hamza bin Ladin'in İran'da zamanını oldukça iyi değerlendirdiği anlaşılıyor. 2015 yılının Ağustos ayında yayınlanan bir mesajda Hamza bin Ladin Seyfu'l Adl, Ahmed Hasan Ebu'l Hayr, Ebu Muhammed el Mısri, Süleyman Ebu Gays gibi isimlerden hocaları olarak bahsetmişti. Bu isimler ile Hamza bin Ladin'in İran'dayken sıkı bir irtibatı olduğu anlaşılıyor. Bir kısmı düğününe de iştirak eden bu kişiler oğul Bin Ladin'in gelişiminde ve tecrübesinde önemli rol oynamış. Hamza bin Ladin'in İran'da iken de babasına mektuplar yazdığı biliniyordu.

"İran'a güvenmeyin"

Hamza bin Ladin, nihayet 2010 yılının ortasında İran tarafından serbest bırakıldı. Usame bin Ladin, serbest bırakılan tüm aile üyelerine olduğu gibi Hamza'ya da bir mektup yazarak "İran'a güvenmemesi gerektiğini, İran'ın kendisini izleme olasılığına karşı her şeyi geride bırakması lüzumu olduğunu" ifade etmişti. CIA'e yakın kaynaklar tarafından, İran'ın ardından Hamza bin Ladin'in önce Katar'a, ardından da El Kaide'nin arasına katılacağı Pakistan'a geçtiği ileri sürülüyor.. Yakın bir geçmişte Hamza bin Ladin'in Suriye'ye gittiği iddia edilse de bu kısa bir süre sonra yalanlanmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.