CIA Direktöründen IŞİD Raporu: Kaç Savaşçıları Var?

CIA Direktöründen IŞİD Raporu: Kaç Savaşçıları Var?

CIA direktörü John Brennan, IŞİD'in dünya genelindeki savaşçı sayısının El Kaide'nin en güçlü döneminden fazla olduğunu belirtti.

ABD'nin istihbarat örgütü CIA'nın direktörü John Brennan, IŞİD'in dünya çapında on binlerce savaşçısı olduğunu, sayının El Kaide'nin en güçlü döneminden bile daha fazla olduğunu söyledi.

Libya'da sayıları arttı.

ABD Senatosu'nun İstihbarat Komitesi'ni bilgilendiren Brennan, IŞİD'in Libya'yı operasyon merkezi olarak kullanmaya giderek daha fazla ağırlık vermesinden endişe duyduklarını belirtti. Brennan, IŞİD'in Libya'da 5 bin - 8 bin arası savaşçısı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Buna karşın, Brennan'ın sunduğu CIA raporuna göre örgütün Irak'taki üye sayısı 19 binden 18 bine ve Suriye'deki savaşçı sayısı 25 binden 22 bine indi.

Brennan, örgütün Libya'da güçlenmesinin Avrupa'da düzenlenecek saldırıları artırması bakımından bilhassa kaygılandırıcı olduğunu vurguladı. CIA direktörü, Avrupa ülkelerinin terörle mücadele konusunda yakın dönemde ilerleme kaydettiğini fakat istihbarat paylaşımında zayıf kaldıklarını söyledi.

Esed bir yılda güçlendi

Suriye'deki siyasi durum hakkında ise, Rusya'nın desteğinin Beşşar Esed yönetimini güçlendirdiği bilgisini verdi. Brennan, "Bundan bir yıl önce Esed geri adım atmış haldeydi. Muhaliflerin operasyonları Suriye ordusunu zayıflatmıştı. Bu yıl, geçen yılın Haziran'ına göre Esed çok daha güçlü bir konumda" dedi.

Brennai Rusya'nın hava saldırılarının büyük çoğunluğunun "meşru muhalifleri" hedef aldığını belirtti.

Orlando saldırganının örgüt bağlantısı yok

CIA direktörü, gelen soru üzerine Orlando saldırganının hiçbir terör organizasyonu ile doğrudan bağlantısını bulamadıkları yanıtını verdi. Orlando'da 49 kişiyi öldüren Ömer Metin'in saldırıdan önce acil servis hattı 911'i arayarak IŞİD'e bağlılık yemini ettiği öğrenilmişti.

Kaynak: Al Jazeera Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.