CIA "Türkçe bilen ajan" arıyor

CIA "Türkçe bilen ajan" arıyor

ABD'ye rakip devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını söyleyen CIA Direktörü Gina Haspel, öncelikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajanlarla çalışacaklarını belirtti.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlatılan "terör zanlılarını kaçırıp esir alma ve işkenceden geçirme" programının yöneticilerinden biri olan Gina Haspel, ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Başkanlığına terfi ettirilmesi sonrası teşkilatın yeni stratejisini açıkladı.

11 Eylül öncesine dönüş

Mezunu olduğu Louisville Üniversitesi'nde konuşan CIA Direktörü, 11 Eylül sonrasının "denizaşırı terörle mücadele operasyonları sarmalından" çıkacaklarını, 11 Eylül öncesine geri dönüş yapacaklarını ve yeniden ABD'ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını duyurdu.

Casuslarla analistlerin en ağır, en zorlu meselelerle ilgili istihbarat toplamaya daha fazla odaklanacağını dile getiren Haspel, ''Rakip ulus devletlere odaklanmamızı keskinleştiriyoruz'' vurgusunu yaptı.

"Türkçe, Arapça, Çince ve Farsça konuşan ajan arıyoruz"

Bu bağlamda özel olarak ülke adı anmayan Haspel, diğer yandan yabancı dil uzmanlığı olan ajanları ellerinde tutmak, yenilerini yetiştirmek ve saflarına katmanın öncelikleri arasında olduğunu belirtti. CIA Direktörü, özellikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajan istihdam ettiklerinin altını çizdi.

Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore odaklı

Haspel'in konuşmasını aktaran Washington Post gazetesi, istihbarat yetkililerinden edindiği bilgilere göre, CIA'in İran ve Kuzey Kore hakkında istihbarat toplamak için yeni merkezler kurduğunu ve en önemli varlıklarını Rusya ve Çin gibi büyük güçlere karşı seferber ettiğini kaydetti.

Haspel, CIA Direktörlüğünden Dışişleri Bakanlığına geçen Mike Pompeo ile birlikte önemli rol oynadığı ABD-Kuzey Kore müzakereleriyle ilgili Pyonyang'ın pazarlık kozu olarak gördüğü için nükleer silahlardan kolay kolay vazgeçmeyeceği tahmininde bulundu.

"Çin, ABD'nin nüfuzunu azaltmak için çalışıyor''

'Çin'in Latin Amerika, Afrika ve Güney Afrika'daki gelişmekte olan ülkeler üzerinde geriye ödeyemeyecekleri krediler açarak nüfuzunu yayma çabalarını' yakından takip ettiklerini belirten CIA Direktörü, ''Çin, Asya Pasifik bölgesinde hakim güç olmak istiyor, ABD'nin nüfuzunu azaltmak için çalışıyor'' dedi.

Seleflerinin "İran rejimi ile vekil güçlerinin Ortadoğu'daki en istikrarsızlaştırıcı güç olduğu" iddiasını tekrarlayan Haspel, "İran hükümetinin ülke ekonomisi çökerken Suriye rejimine ve Yemen'deki isyancılara paralar akıtarak kendi halkını zor durumda bıraktığını" söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.