ABD ile Ukrayna'nın istihbarat iş birliği: CIA Rusya sınırına 12 üs kurdu

ABD ile Ukrayna'nın istihbarat iş birliği: CIA Rusya sınırına 12 üs kurdu

Yayınlanan yeni raporlara göre Amerikan istihbarat teşkilatı CIA, Ukrayna ile Rusya'nın sınır hattına çok sayıda üs kurdu ve bölgede bir istihbarat ağı oluşturdu.

ABD on yılı aşkın bir süredir Ukrayna ile gizli bir istihbarat ortaklığı geliştirdi ve bu ortaklık şu anda her iki ülke için de Rusya ile savaşta kritik bir öneme sahip.

Adam Entous ve Michael Schwirtz tarafından kaleme alınan ve New York Times'ta yayınlanan raporda, Amerikan dış istihbarat teşkilatı CIA'in Ukrayna'daki faaliyetleri değerlendirildi.

Buna göre CIA, Ukrayna ile Rusya arasındaki sınır hattında varlığı bilinen en az 12 ayrı üs kurdu. Üsler CIA tarafından finanse edildi ve teknolojik ekipmanlarla donatıldı.

Söz konusu istihbarat varlığı bir yandan Ukrayna'ya Rusya işgaline karşı savaşta yardım ederken, diğer taraftan ise ABD'nin Rusya içine sızmasını sağladı. Örneğin 2016 yılında Rusya'nın Amerikan seçimlerine müdahil olduğuna dair iddiaların soruşturulmasında bölgedeki Ukraynalı istihbaratçılar önemli bir rol oynadı.

2016 yılında CIA, "Birim 2245" olarak bilinen elit bir Ukrayna komando gücünü eğitmeye başladı. Bu birim Rus insansız hava araçlarını ve iletişim teçhizatını ele geçiriyor, böylece bunlar tersine mühendislik yoluyla Rusya'nın şifreleme sistemlerinin kırılabilmesini sağlıyordu. Birimdeki subaylardan biri olan Kirilo Budanov bugün bir general ve şu anda Ukrayna'nın askeri istihbaratının başında yer alıyor.

"12 CIA üssü"

CIA bunun yanı sıra Rusya içinde, Avrupa'da, Küba'da ve Rusların yoğun olarak bulunduğu diğer yerlerde faaliyet gösteren yeni nesil Ukraynalı casusların eğitilmesine de yardımcı oldu. CIA'in Ukraynalıları eğitmesine yönelik program ilerleyen yıllarda "Operation Goldfish" olarak adlandırılmaya başlandı.

Operation Goldfish bünyesindeki subaylar kısa süre içinde Rusya sınırı boyunca yeni inşa edilen 12 CIA üssüne konuşlandırıldı. Ukraynalı subaylar bu üslerden Rusya içinde istihbarat toplayan ajan ağlarını yönetiyordu. CIA görevlileri üslere istihbarat toplamaya yardımcı olacak ekipmanlar yerleştirdi ve Rusya'ya sızmaları konusunda onlarla çalıştı. Rus işgalindeki Kırım Yarımadası'na yönelik sızma girişimleri de bu birimlerce gerçekleştirildi.

Rus işgali sürerken ABD-Ukrayna arasındaki istihbarat iş birliği de devam ediyor.

Ancak, ABD'nin Ukrayna'ya yardımları yavaşlarken, bazı Ukraynalı istihbarat görevlilerinin Amerikalı meslektaşlarına sorduğu soru, CIA'in kendilerini terk edip etmeyeceği. Üst düzey bir Ukraynalı subay konuya ilişkin "bu daha önce Afganistan'da oldu, şimdi de Ukrayna'da olacak" diyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.