CIA'in 'El Kaide üyesi' olduğunu iddia ettiği isme işkenceleri ABD basınında

CIA'in 'El Kaide üyesi' olduğunu iddia ettiği isme işkenceleri ABD basınında

2003-2006 döneminde CIA'in tutsağı olarak işkence gören ve halen hapiste olan Mecid Han isimli bir Pakistanlının gördüğü işkencelere dair ifadeleri ünlü ABD gazetesinde yayınlandı.

ABD'nin ünlü gazetesi "the New York Times"ın haberinde Mecid Han isminde daha önce ABD'de yaşayan bir Pakistanlının CIA tutsaklığında gördüğü işkenceler ele alındı.

Haberde CIA'in bir işkence mağdurunun ilk kez kamuoyuna gördüğü işkencelere dair açıklamada bulunduğu belirtildi.

"Ağır işkenceler gördü"

2003-2006 döneminde El Kaide kuryesi olduğu suçlamasıyla CIA'in tutsağı olarak tutulan Pakistanlı Mecid Han önceden ABD'nin Baltimore şehrinde yaşıyordu. Mecid Han ağır fiziksel ve cinsel işkencelerle itiraflarda bulunmaya zorlandığını, diğer tutuklular gibi onun da işkencelerin hafiflemesi için itiraf içeriği doldurmaya CIA görevlilerine hikayeler uydurduğunu belirtti.

Halen hapiste tutulan Mecid Han'ın işkenceler nedeniyle ABD ile işbirliğini kabul ettiği, anlaşma gereği Şubat 2025'te serbest kalacağı belirtiliyor. Fakat Mecid Han'ın işbirliği içeren ifadelerinin gerçek bilgiler mi içerdiği, yoksa Mecid Han'ın kurtulma çabasının ürünü olarak mı "uydurulduğu" halen bilinemiyor.

Örneğin Mecid Han bu ifadelerinde Pakistan'ın eski cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'e suikast girişiminde bulunup başarısız olduğunu belirtiyor. Fakat bunun ispatlanabilir bir bilgi olmadığı vurgulanıyor. İşkenceleri hafifletmek için sorgulamada "hikayeler uydurduğunu" açıkça belirten Mecid Han'ın son ifadesinde de tahliye anlaşması için aynı yola başvurmuş olabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.