"Çin bir milyon Müslüman Uygur'u toplama kamplarında tutuyor"

"Çin bir milyon Müslüman Uygur'u toplama kamplarında tutuyor"

Birleşmiş Milletler temsilcileri Çin'in Müslüman Uygurları toplama kamplarında tuttuğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'in ayrımcılık karşıtı komitesinin başkanı, Çin'in batısındaki Doğu Türkistan bölgesinde bir milyondan fazla Müslümana Uygur'un "de-radikalizasyon merkezi" adı altındaki toplama kamplarında tutulduğunu ifade etti.

Gay McDougall, Cuma günü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Birleşmiş Milletler Komitesi'nde yaptığı konuşmada konuya dair açıklamalarda bulundu. Komite üyeleri de, bölgedeki Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı tutuklamalara dair endişelerini dile getirdi.

Mc Dougall Doğu Türkistan'ın büyük bir gözaltı kampına dönüştürüldüğünü söyledi ve "iki milyon kişinin sözde yeniden eğitim kamplarında siyasi ve kültürel endoktrinasyona zorlandığını" dile getirdi. Toplantıda bulunan Çinli delegeler konuya dair yorum yapmadı.

Çin'in bölgede özellikle Müslüman Uygurlara yönelik asimilasyon politikaları biliniyor. Daha önce, Türkistanlı aktivist Abdugheni Sabit ile bir röportaj gerçekleştiren Mepa News, bölgedeki son duruma ve bu toplama kamplarına dair ayrıntılı bilgi vermişti.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, bölgede bir milyona yakın Türkistanlının toplama kamplarında tutulduğunu belirtiyor. Bağımsız olarak doğrulanamayan veriler olsa da, bölgeden kaynaklar bu ve buna yakın bilgileri doğruluyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.