Çin Doğu Türkistan'da Uygur akademisyeni tutukladı

Çin Doğu Türkistan'da Uygur akademisyeni tutukladı

Çin'in Doğu Türkistan'daki bir üniversitede öğretim görevlisi olan bir Uygur'u, Çince ders vermediği iddiasıyla hapis cezasına çarptırdığı ortaya çıktı.

Çin'in Doğu Türkistan'daki bir üniversitede öğretim görevlisi olan bir Uygur'u, Çince ders vermediği iddiasıyla hapis cezasına çarptırdığı ortaya çıktı.

Radio Free Asia'ya konuşan yerel bir kaynak, Ili Pedagoji Üniversitesi'ne bağlı Marksizm Enstitüsü'nün Çin Komünist Partisi sekreter yardımcısı olan 65 yaşındaki Dilmurat Avut'un, Mandarin Çincesi yerine kendi ana dilinde eğitim vermesi nedeniyle Çin tarafından gözaltına alındığını bildirdi. Ayrıca kaynak, öğrencilerin Mandarin dilini kavramada zorlanmalarının, Avut'un ana dili olan Uygur Türkçesini kullanmasına yol açtığını söyledi.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermeyi reddeden kaynak, 2017 yılında gözaltına alınıncaya kadar, Avut'un okulun bazı bölümlerinde idari görevlerde bulunduğundan, görev süresince kendisine oldukça saygı gösterildiğinden ancak zaman zaman okuldaki Çinli yetkililerle tartışmalara girdiğinden bahsetti.

Öte yandan RFA üniversite ile iletişime geçerek, öğretmenin suçunun ne olduğunu sordu. Ancak üniversite yetkilisi, bunun bir "devlet sırrı" olduğunu belirterek konu hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi.

Geçmişte Çin'in bölgedeki okullarında görev alan 'Yasincan' adlı bir eğitimci, Avut'un "Çin ana diline muhalefet" şüphesiyle daha önce de sorgulandığını ifade etti.

Yasincan, "Avut, Çince konuşmaması nedeniyle birkaç kez Çinli yetkililerce sorgulanmıştı." dedi.

İddialara göre aynı enstitüde öğretim görevlisi olan 20'ye yakın Uygur, Çin Komünist Partisi'ne ihanet ettikleri suçlamasıyla Çinli yetkililerce tutuklanmıştı. Avut'un da bu 20 öğretim görevlisinden birisi olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.