"Çin Hong Kong'daki askeri varlığını ikiye katladı"

"Çin Hong Kong'daki askeri varlığını ikiye katladı"

Reuters haber ajansı, Hong Kong lideri Carrie Lam'in, Çin'in bölgedeki artan askeri varlığından bahsettiğini ileri sürdü.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70. yıl dönümü kutlamalarının arifesinde Hong Kong'daki askeri varlığını bir süredir artırdığı iddia edildi. Reuters haber ajansının ulaştığı Hong Kong lideri Carrie Lam'e ait bir ses kaydında politikacının artan bu sayıdan bahsettiği ortaya çıktı. Kayıtta yerel iş insanlarına konuşan lider, Çin'in bölgedeki protestoları engellemek için orduya bir emir vermek gibi "bir planının kesinlikle" olmadığını söylüyor.

Reuters'a konuşan birçok gözlemci ise Pekin'in Hong Kong'daki askeri varlığının katlanarak arttığını ileri sürüyor. Normalde 3 ile 5 bin arasında değişen asker sayısının protestoların başladığı hazirandan beri 10 ili 15 bine yükseldiği belirtiliyor.

"Rutin bir asker değişimi"

Devlet haber ajansı Şinhua ise bu iddiaları yalanlarken geçen ay kara, hava ve deniz yoluyla bir grup askerin bölgeye gönderildiğini doğruladı. Fakat haber ajansı işlemin rutin bir rotasyon olduğunu ve askerler arasında görev değişimi yapıldığını açıkladı.

Ağustos ayının son günlerinde de Çin'in Hong Kong'da planlanan protesto yürüyüşü öncesinde bölge garnizonundaki askerlerde rotasyona gitmesi 'Pekin bölgede bir şeylere mi hazırlanıyor?' sorularına neden olmuştu. Devlet medyası ise askeri hareketliliğin rutin bir uygulama olduğu ve takvimin çok önceden bilindiğini yazdı.

Binlerce protestocu haziran ayında hükümetin şüphelilerin Çin'e iade edilmesi üzerine hazırladığı yasa tasarısına karşı sokaklara dökülmüştü. Tasarının geri çekilmesine rağmen gösteriler devam ediyor. Hong Konglular, kentte süregelen Çin müdahalesine karşı duydukları öfke ve genel oy kullanma hakkı talebiyle sokakları terk etmiyor.

Hong Kong, uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de "bir devlet iki sistem" modeliyle Çin'e devredildi. Çin'in iç meselesi olarak gördüğü Hong Kong'da 2012'den bu yana ilk kez bu boyutta bir kriz yaşanıyor. Sokak protestolarını kınayan Pekin, ABD ve İngiltere'yi iç işlerine karışmakla suçluyor. Şu ana kadar o yönde bir adım atmasa da Pekin yönetimi sık sık gösterilere güç kullanarak müdahale edebileceği sinyalini veriyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.