Çin ile ABD arasında Asya Pasifik gerilimi giderek artıyor

Çin ile ABD arasında Asya Pasifik gerilimi giderek artıyor

Çin, Biden hükümetini, Asya Pasifik ülkelerini Pekin'e karşı konumlandırmakla suçladı.

Çin, Washington yönetiminin kendi çıkarlarını "çok taraflılık kisvesi altında" yönetmeye çalıştığını duyurarak, ABD'nin, Asya-Pasifik ülkelerinin idealleri üzerinde "nüfuz" kurduğunu söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Biden yönetimi, bölge ülkelerini Pekin'e karşı konumlandırmakla suçlandı.

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'in, "Pekin'in Tayvan çevresinde askeri faaliyetini artırarak adada istikrarsızlığa neden oluyor." yönündeki iddialarını, Çin'i "karalama amacı güden suçlamalar" olarak nitelendirdi.

Austin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Asya Pasifik ülkelerinden çok taraflı ortak çalışmalara iştirak etmelerini istemişti.

Austin'in bu açıklaması sonrası Çin Savunma Bakanı, "Hiçbir ülke emellerini başka ülkeler üzerinde gerçekleştirmemeli ve çok taraflı olma kisvesi altında başkalarına mükemmeli oynamamalı." dedi.

Bakan Fenghe, "(ABD'nin) stratejisi, bölgemizdeki ülkeleri (kendi kararlarından) vazgeçirmek, dilediği ülkeyi hedef almak için ülkeler arasında çatışmalar oluşturmakla ilgili." ifadelerini kullandı.

Çin'in bölge üzerindeki nüfuz girişimlerine yoğunlaşan ABD ve diğer Batılı ülkeler, Pekin yönetiminin hakimiyetini genişletmemesi adına Asya Pasifik ülkeleriyle diyaloglara girişmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.