Çin İran'da askeri üs kuracak

Çin İran'da askeri üs kuracak

Çin ile İran arasında imzalanması planlanan kapsamlı bir iş birliği anlaşması sonrası, Çin'in ülkede askeri üs kuracağı ifade edildi.

Çin'in İran ile imzalayacağı anlaşma kapsamında, ülke sınırları içerisine askeri üst kuracağı ifade edildi.

New York Times'ın aktardığı habere göre iki ülke arasında akdedilen 18 sayfalık anlaşma uyarınca, Çin ile İran bankacılık, telekomünikasyon, liman, demiryolu, enerji, ulaşım gibi birçok sektörde iş birliği yapacak. Çin'in, Bir Kuşak Bi Yol projesinin uzantısı niteliğinde İran'da büyük yatırımlar yapacağı ifade ediliyor.

Buna karşılık olarak ise İran'ın, 25 yıl boyunca düzenli olarak Çin'e petrol ihraç edeceği ve bu ihracatta büyük bir indirim uygulayacağı belirtiliyor. İran, ABD'nin yaptırımları nedeniyle petrol ihracatı konusunda birçok partnerini kaybetmek zorunda kalmış, bu sebeple İran ekonomisinde kriz yaşanmıştı. Çin'in son dönemde, özellikle Ortadoğu'da ABD ile bozulan ilişkileri paralelinde ekonomik sorunlar yaşayan ülkelerle iş birliğine gittiği ve bu ülkelerde etkinliğini ciddi oranda artırdığı göze çarpıyor.

Çin İran'da askeri üs açacak

Anlaşmada aynı zamanda iki ülke arasındaki askeri iş birliğine dair de önemli hükümlerin yer aldığı belirtildi.

Bu kapsamda iki ülkenin ortak tatbikat ve eğitimler gerçekleştireceği, istihbarat paylaşımında bulunacağı, askeri teknoloji konusunda ortak araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılacağı ifade edildi.

Buna ek olarak Çin'in İran topraklarında askeri üsler kuracağı da öne sürüldü.

İlk olarak 2016 yılında Çin lideri Şi Jinping tarafından İran'a yapılan teklif, Haziran 2020'de İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin kabinesince onaylanmış, kararı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif duyurmuştu.

İran ile Çin arasındaki iş birliğinin bölgede İran'ın etkinliğinin yayılmasına, Çin'in de Ortadoğu üzerindeki güç sahasının sağlamlaşmasına sebep olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.