Çin, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğunu vurmasını kınadı

Çin, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğunu vurmasını kınadı

Çin, İran'ın yakın bir müttefiki, en büyük ticaret ortağı ve yaptırım uygulanan İran petrolünün en büyük müşterisi.

Çin Salı günü yaptığı açıklamada, yakın müttefiki İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin konsolosluk ek binasını yerle bir eden İsrail hava saldırılarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin "Çin saldırıyı kınıyor" açıklamasında bulundu.

"Diplomatik kurumların güvenliği ihlal edilemez ve Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir" dedi.

Wang, "Orta Doğu'daki mevcut durum çalkantılı ve biz gerilimin tırmanmasına yol açacak her türlü eyleme karşıyız" dedi.

Suriyeli ve İranlı yetkililer, İsrail hava saldırılarının Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk ek binasını tahrip ettiğini söyledi.

Devrim Muhafızlarının üst düzey bir komutanı da saldırıda öldürülen yedi kişi arasında yer alıyor.

Çin, İran'ın yakın bir müttefiki, en büyük ticaret ortağı ve yaptırım uygulanan İran petrolünün en büyük müşterisi.

Pekin'in Şam ile de yakın ilişkileri var.

Geçtiğimiz Eylül ayında Pekin, 2011 yılında başlayan ve -resmi olarak kabul edilen rakamlara göre- yarım milyondan fazla insanın ölümüne, milyonlarca insanın da yerinden edilmesine neden olan iç savaştan bu yana Beşar Esed’in Orta Doğu dışında ziyaret ettiği birkaç ülkeden biri oldu.

İsrail Pazartesi günkü saldırıyla ilgili yorum yapmayacağını açıklarken, İranlı yetkililer "sert bir karşılık verme" sözü verdi.

İran Devrim Muhafızları, Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve bir başka üst düzey subay olan Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi'yi öldürülen yedi üyesi arasında saydı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, "İsrail füzelerinin... İran büyükelçiliğinin ek binasını yerle bir etmesi" sonucu aralarında Devrim Muhafızları mensuplarının da bulunduğu 11 kişinin öldüğünü açıkladı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.