Çin, Tacikistan-Afganistan sınırında askeri üs kuruyor

Çin, Tacikistan-Afganistan sınırında askeri üs kuruyor

Çin yönetiminin Tacikistan'ın Afganistan sınır hattında bir askeri üs kuracağı bildirildi.

Çin yönetiminin Tacikistan'ın Afganistan sınır hattında bir askeri üs kuracağı bildirildi.

RFA/RL'nin aktardığı habere göre, Tacikistan yönetimi, Çin'in Afganistan sınırına yeni bir askeri üs inşa etme talebini onayladı.

Bunun yanı sıra, ülkede mevcut bulunan bir Çin askeri üssünün kontrolünün de tamamen Pekin yönetimine devri konusunda anlaşmaya varıldı. Söz konusu askeri üs, Afganistan'ın Vahan Koridoru'na bakan Tacikistan'ın Murgab bölgesinde bulunuyordu. Üs resmi olarak Tacikistan'a ait olmakla beraber Çin tarafından kullanılıyordu. Bu talebin Tacikistan tarafından Çin'e iletildiği ve Çin'in de bunu kabul ettiği belirtiliyor.

Askeri üssün 10 milyon dolarlık bir bütçeyle kurulacağı ifade ediliyor.

"Hedef Afganistan"

Bu iki gelişme, Çin'in, özellikle Afganistan'da Taliban iktidarının başlamasıyla, bölgeyi kontrol altına tutabilmek için girişimlerini sıklaştırmasının bir kanıtı olarak değerlendiriliyor. Çin'in ilerleyen süreçte Tacikistan'da ve diğer bölge ülkelerinde bu üslerin sayısını artırabileceği düşünülüyor.

Tacikistan, Afganistan'daki Taliban iktidarına açıktan taraf almış ve 'İslam Emirliği' yönetimi ile masaya oturmayı reddetmişti.

Çin'in hem bu gerilimden faydalanmak, hem de Afganistan'ın kuzeyinden kendisine yönelebilecek tehditleri kontrol altında tutmak için Tacikistan'daki varlığını artırdığı dikkat çekiyor.

Rusya'nın etki alanında bulunan ülkede Çin'in faaliyetlerinin bu iki ülke arasında soğuk bir gerilim ortamına sebep olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.