Çin yeni nesil uçak gemisinin görüntülerini yayınladı

Çin yeni nesil uçak gemisinin görüntülerini yayınladı

İlk kez Haziran 2022'de kamuoyuna tanıtılan Fujian tamamen yerli olarak tasarlandı ve inşa edildi.

Çin devlet medyası, güvertesinden daha geniş bir uçak yelpazesini kaldırabilecek yeni nesil fırlatma pistleri de dahil olmak üzere Çin'in şimdiye kadarki en gelişmiş uçak gemisinin yeni görüntülerini yayınladı.

İlk kez Haziran 2022'de kamuoyuna tanıtılan Fujian tamamen yerli olarak tasarlandı ve inşa edildi.

Henüz ilk deniz testlerini gerçekleştirecek olan uçak gemisi, 2019'da hizmete giren Shandong ve Çin'in 1998'de Ukrayna'dan ikinci el olarak satın aldığı ve yurt içinde yeniden donattığı Liaoning'den daha büyük ve teknolojik olarak daha gelişmiş.

Salı günü geç saatlerde devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde Fujian, güvertesinde elektromanyetik fırlatma sisteminin üç parçası da görülebilecek şekilde görüntülendi.

Devlet televizyonu bir Fujian’da görevli bir subayın şu sözlerini aktardı: "Yeni yılda her dakikayı değerlendirecek, kararlılıkla çalışacak ve mümkün olan en kısa sürede savaşa hazır hale gelmek için çaba göstereceğiz."

Fujian, bazı gözlemcilerin 2023 yılına kadar gerçekleşmesini beklediği deniz testlerinden önce demirleme testleri de dahil olmak üzere testler yapıyor. Devlet kontrolündeki Çin gazetesi Global Times'a göre, uçak gemisi elektromanyetik fırlatma sisteminin testlerine Kasım ayında başladı.

Fujian, ABD donanması için geliştirilmekte olan nükleer enerjili yeni bir uçak gemisi türü olan Ford sınıfı uçak gemileri dışında, dünyada en gelişmiş Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) ile donatılmış tek uçak gemisi olacak.

Çin'in EMALS versiyonu Shandong ya da Liaoning'den daha fazla türde uçak fırlatabilecek ve aynı zamanda daha güvenilir ve enerji açısından daha verimli olacak ve Çin ordusunun modernizasyonunda bir dönüm noktası teşkil edecek.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2027 yılında Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) kuruluşunun 100. yıldönümü öncesinde defalarca savaşa hazırlığın arttırılması ve teknolojik ilerlemeler kaydedilmesi çağrısında bulundu. Bazı üst düzey ABD'li subaylar daha önce Çin'in o yıla kadar Tayvan'ı askeri olarak ele geçireceğini söylemişti.

Tayvan, 13 Ocak'ta yapılacak başkanlık ve parlamento seçimleri öncesinde Çin'in Tayvan Boğazı'nda ve ada çevresinde günlük askeri faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi.

Çin savaş uçakları da zaman zaman, daha önce resmi olmayan bir bariyer görevi gören ancak Pekin'in tanımadığını söylediği boğazın orta çizgisini geçti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum