Çin yönetimi üçüncü çocuğa izin verdi

Çin yönetimi üçüncü çocuğa izin verdi

Doğum oranlarındaki hızlı düşüş nedeniyle Çin, ailelere üç çocuk sahibi olabilme izni verdi.

Uzun yıllardır nüfus artış hızını kontrol altında tutmaya yönelik sıkı politikalar izleyen Çin, 2020'de ülkedeki doğum oranlarındaki hızlı düşüş nedeniyle ailelere üç çocuk sahibi olmaya izin verdi.

2016'da tek çocuk sahibi olmaya teşvikleri kaldıran Çin, ikinin üzerinde çocuk sahibi olmaya yönelik cezaları hafifletmişti.

Yeni kararla üçüncü çocuk için tüm cezalar kaldırılırken üçün üzerinde çocuk sahibi olmaya yönelik cezalar ise tekrar hafifletilerek korundu.

Çin, Mayıs ayı içerisinde yaptığı açıklamayla 2020'de doğum sayısının 12 milyona, doğurgan yaştaki kadın başına düşen doğurganlık oranının ise 1,30'a düştüğünü açıklamıştı. Bu rakamlar 2016'da 17,9 milyon ve 1,70 seviyesindeydi.

Çin 1,30 doğurganlık oranıyla Batılı ülkelerin ortalamasından bile oldukça geriye düşmüş durumda.

Değişen sosyo-ekonomik ve kültürel dinamiklerle Çin'in istese dahi doğurganlık oranını ilerleyen dönemde nüfusun kendini yenileyebilir seviyeleri olan 2'nin üzerine çıkaramayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Çin'in resmi açıklamasına göre, 1 Ocak 2021 itibariyle 1,41 milyar olan ülke nüfusunun, yakın gelecekte azalmaya geçmesi bekleniyor. Hindistan'ın Çin'i geçip dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi olmasının ise birkaç sene içerisinde kesin gözüyle bakılıyor.

Çin'de nüfusun yaşlanmasının üretim sektörüne vuracağı darbenin ise dünya ekonomisini etkileyebileceği, Çin'in iş göçü almaya başlayabileceği tahminlerinde bulunuluyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.