Çin'de emlak krizi derinleşiyor

Çin'de emlak krizi derinleşiyor

Çin’de emlak sektöründe yaşanan kriz giderek derinleşirken son olarak “Modern Land” inşaat şirketinin temerrüde düştüğü açıklandı.

Çin’de emlak sektöründe yaşanan kriz giderek derinleşirken son olarak “Modern Land” inşaat şirketinin temerrüde düştüğü açıklandı.

Bu gelişme sonrası bütün gözler, hükümetin verdiği güvenceye rağmen 300 milyar dolardan fazla borç içinde kıvranan emlak devi China Evergrande şirketine odaklandı.

Çin’de geçen hafta açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklenenden düşük olmasına, enerji kriziyle birlikte ülkede emlak sektöründeki sıkıntılar gerekçe gösterilmişti.

“Modern Land” inşaat şirketinin temerrüde düşmesinin ardından bu sektördeki hisseler de geriledi.

Pekin hükümeti ise emlak sektöründeki krizi önleme amacıyla bu alanda faaliyet gösteren şirket temsilcileriyle toplantı yapma kararı aldı. Çin hükümeti genelde dolar borcu olan bu emlak şirketlerinin geri ödeme ve likit para sorunlarını çözmek için çare arıyor.

Sırada Çinli emlak devi Evergrande mi var?

Modern Land salı günü yaptığı açıklamada, beklenmeyen likit para akışı yüzünden yüzde 12.85 oranında senetler için anapara ve faizi geri ödeyemediğini açıkladı.

Bu aybaşında Fantasia şirketinin temerrüde düşmesinin ardından şu anda bütün gözler hisseleri yüzde 7,1 oranında düşen China Evergrande şirketine yöneldi. Evergrande, geçen hafta temerrüde düşmekten kıl payı kurtulmuştu.

Çin’de son gelişmelerle birlikte emlak sektörü endeksi CSI 300 yüzde 2,7 değer kaybederken, hükümetin emlak vergilerini artırma ihtimali yine sektörde ciddi baskı oluşturuyor.

Çin ekonomisinde ne oluyor?

Çin ekonomisinde, büyüme hızı yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında gerçekleşti. Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) geçen hafta açıkladığı verilerine göre, Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 arttı.

Son resmi veriler, emlak sektörü üzerindeki baskılarla birlikte olası bir enerji krizinin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 18,3, ikinci çeyreğinde yüzde 7,9 büyümüştü.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.