Çin'de imalat sanayisi toparlanıyor mu?

Çin'de imalat sanayisi toparlanıyor mu?

Çin'de imalat sanayisi endeksi 2020 başından beri ilk kez kritik sınır olan 50 puanı aştı.

Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerine göre Eylül 2021'de 49.2 olan bu endeks Ekim 2021'de 50.1'e yükseldi. PMI'de 50 puan seviyesi, altı daralma üstü büyüme anlamına geldiğinden kritik sınır olarak kabul ediliyor.

Bu doğrultuda, dünyanın imalat sanayisinde en büyük üreticisi olan Çin'de pandemiden bu yana yavaşlayan imalat sektörünün artık toparlandığı değerlendirmeleri yapılıyor.

Daralma süreci tersine döndü

Dünyanın ABD'nin ardından ikinci büyük ekonomisi olan Çin imalat sanayisi sektöründe ise dünya lideri konumunda bulunuyor. Çin'in hızlı ekonomik büyümesinde büyük yeri olan ihracatının bel kemiğini oluşturan imalat sanayisi pandemiden bu yana durgunlaşma eğilimine girmişti. 2020 başından bu yana PMI'nin 50 puan üzerine çıkması ise bu sürecin tersine döndüğünün işareti sayılıyor. 

Fakat ekonomistlerce bu değişimin kalıcığı olup olmadığının önümüzdeki birkaç ayda bu endeksin 50 puan üzerinde kalıp kalamayacağına göre şekilleneceği vurgulanıyor.

İhracatını imalat sektörüyle artıran Türkiye'nin özellikle Avrupa pazarında en büyük rakibi olması nedeniyle Çin'in imalat sektöründeki değişimler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Avrupa'ya coğrafi yakınlık açısından Türkiye bu alanda Çin'e oranla elinde güçlü bir avantaj bulunduruyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.